Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet smarowny

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka 400 gram
podgardle surowe 100 gram
wątróbka drobiowa 85 gram
woda 375 ml
kasza manna 40 gram
jajko 1 sztuka
sól 8 gram
Pieprz czarny mielony Prymat 1/3 łyżeczki
majeranek 1/3 łyżeczki
ziele angielskie 1 kulka
starta gałka muszkatołowa (do smaku)

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet smarowny

Szynkę i podgardle kroimy w kostkę, ok. 3x3 cm. I parzymy przez 30 minut w wodzie o temperaturze ok. 80 stopni.
Wątróbkę w osobnym garnku parzymy we wrzątku przez 30 sekund. Wodę z wątróbki wylewamy, woda po szynce jeszcze się przyda.
Szynkę, podgardle i wątróbkę mielimy na małych oczkach, ok. 3 mm.
Wodę po gotowaniu szynki i podgardla zagotowujemy i wsypujemy kaszę. Od razu szybko mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Całą zawartość wlewamy do zmielonego mięsa, dodajemy sól, jajko i resztę przypraw. I miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy.

Zastosujemy wielokrotną pasteryzację według Jakuba Kuronia:
Słoje o wielkości 500 ml (i mniejsze) gotujemy wraz z zawartością 60 minut. Następnego dnia pasteryzację powtarzamy, ale już tylko przez 40 minut. Trzeciego dnia robimy to samo przez 30 minut.
Przy słojach 1 litrowych czas ten wynosi odpowiednio 90, 60 i 45 minut. Przy większych słojach, o pojemności 1,5 litra: 120, 80, 60 minut.
Pierwsza pasteryzacja daje nam trwałość produktu do 1 miesiąca, przy konieczności przechowywania w temperaturze poniżej 10 stopni. Druga przedłuża trwałość do 6 miesięcy, ale nadal przy konieczności trzymania w niskiej temperaturze. Trzecia natomiast pozwala przechowywać produkt również 6 miesięcy, ale już nawet bez chłodzenia (czyli np. w kuchennej szafce).

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 24.09.2014 13:38
takiego to i ja bym spróbowała :)
DorotaZ 23.09.2014 17:23
Musi być pyszny:)
Triss 23.09.2014 15:17
super i fajne etykietki. :)
Motorek 23.09.2014 10:23
Nie ma to jak domowy pasztet
IZABELA29 23.09.2014 10:04
taki właśnie bardzo lubię
Ola1984 23.09.2014 07:18
Przepiękne, smaczne słoiczki :)
Iwusia 22.09.2014 23:48
ojjj poprosze taki słoiczek
Róża1 22.09.2014 23:22
przepyszny domowy pasztecik :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak