Pasztet "rosołowy"

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ugotowane mięso z kurczaka

    1 Kg
  • włoszczyzna

    200 G
  • jaja surowe

    2 Szt
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    4 Łyżki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 Łyżeczka
  • sól i pieprz

    2 Łyżeczki
  • Tymianek suszony Prymat

    1 Łyżeczka
  • Czarnuszka nasiona Prymat

    1 Łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso i warzywa z rosołu mielimy, dodajemy żółtka, przyprawy, zieleninę i bułkę tartą, dokładnie mieszamy. Jeśli chcemy, by pasztet był bardziej soczysty, dodajemy 1/3 szkl bulionu.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli do masy.
Keksówkę natłuszczamy, oprószamy bułką tartą, nakładamy masę i na nią wg uznania - co lubimy.
Pieczemy ok godziny w 180°C.

*podana ilość starczyła na 20cm keksówkę jednorazową. Jeżeli pieczemy w zwykłej, domowej o dł 30cm, to czas pieczenia zwiększa się do ok 1.5 godz.

Smacznego :)
Przed pieczeniem ozdabiamy pasztet ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdza się czosnek w łupinach, który nadaje aromatu

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat