Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Pasztet Pani Gosi

5.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek
500 gram
biodrówka
500 gram
kurczak
500 gram
królik
500 gram
Wątróba (z kurczaka)
30 dkg
bułka czerstwa
3 szt
jaja
5 sztuka
Gałka muszkatołowa cała Prymat
do smaku
Sklep Prymat
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
3 szt
Sklep Prymat
marchew
1 szt
seler
1/2 sztuki
pietruszka
1 szt
cebula
1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat
2 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet Pani Gosi

Kroki postępowania

1
Mięso myjemy, wkładamy do garnka (oprócz wątroby), zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu 4-5 godz. Dodajemy marchewkę, seler, pietruszkę, opieczoną cebulę, pieprz ziarnisty, ziele angielskie i listek laurowy. Pod koniec gotowania wkładamy do garnka wątrobę i gotujemy jeszcze ok. 20 min. Wszystkie rodzaje mięsa wkładamy do miski i studzimy. W wywarze namaczamy bułki.
Mięso przepuszczamy przez maszynkę do mięsa wraz z odciśniętymi bułkami. Łączymy z żółtkami i ucieramy w makutrze, dodając wywar, sól, pieprz i świeżo startą gałkę muszkatołową. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
Krok 1 - Pasztet Pani Gosi foto
2
Z białek ubijamy pianę, łączymy ją delikatnie z mięsem.
Krok 2 - Pasztet Pani Gosi foto
3
Masę wkładamy do wąskich foremek (keksówek) wysmarowanych tłuszczem i posypanych tartą bułką. Pieczemy w temperaturze 180 °C. ok. 1 godz.
Krok 3 - Pasztet Pani Gosi foto
4
Podajemy na zimno
Krok 4 - Pasztet Pani Gosi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 01.11.2014 22:01
lubię taki pasztet
bogusia19 02.04.2013 17:15
same pyszności
dodi 02.04.2013 17:03
bardzo smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak