Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet Pani Gosi

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek 500 gram
biodrówka 500 gram
kurczak 500 gram
królik 500 gram
Wątróba (z kurczaka) 30 dkg
bułka czerstwa 3 szt
jaja 5 sztuka
Gałka muszkatołowa cała Prymat do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
marchew 1 szt
seler 1/2 sztuki
pietruszka 1 szt
cebula 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet Pani Gosi

Kroki postępowania

1
Mięso myjemy, wkładamy do garnka (oprócz wątroby), zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu 4-5 godz. Dodajemy marchewkę, seler, pietruszkę, opieczoną cebulę, pieprz ziarnisty, ziele angielskie i listek laurowy. Pod koniec gotowania wkładamy do garnka wątrobę i gotujemy jeszcze ok. 20 min. Wszystkie rodzaje mięsa wkładamy do miski i studzimy. W wywarze namaczamy bułki.
Mięso przepuszczamy przez maszynkę do mięsa wraz z odciśniętymi bułkami. Łączymy z żółtkami i ucieramy w makutrze, dodając wywar, sól, pieprz i świeżo startą gałkę muszkatołową. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
Krok 1 - Pasztet Pani Gosi foto
2
Z białek ubijamy pianę, łączymy ją delikatnie z mięsem.
Krok 2 - Pasztet Pani Gosi foto
3
Masę wkładamy do wąskich foremek (keksówek) wysmarowanych tłuszczem i posypanych tartą bułką. Pieczemy w temperaturze 180 °C. ok. 1 godz.
Krok 3 - Pasztet Pani Gosi foto
4
Podajemy na zimno
Krok 4 - Pasztet Pani Gosi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 01.11.2014 22:01
lubię taki pasztet
bogusia19 02.04.2013 17:15
same pyszności
dodi 02.04.2013 17:03
bardzo smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak