Pasztet na gęsinie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wątróbka gęsia

    3 szt
  • żołądek z gęsi

    3 szt
  • łopatka bez kości

    30 dkg
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    5 łyżek
  • jajko

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • Majeranek suszony Prymat

    1 szczypta
  • sól do smaku

  • żurawina

  • Ziele angielskie całe Prymat

    3 kulki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • smalec

    5 (gęsi)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pasztet na gęsinie foto
Żołądki należy zalać wodą i gotować około godziny w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego. Po godzinie można dodać kawałek łopatki i gotować dalej…a po kolejnych 20 minutach na krótką chwilę wrzucić do gotowanego mięsa trzy wątróbki. Wyjąć wszytko z wywaru i ostudzić. Bardzo dokładnie zmielić, mięso, żołądki i wątróbkę.
Krok 2 - Pasztet na gęsinie foto
Na tarce zetrzeć cebulę i dodać do mięsnej masy razem z jajkiem, bułką i gęsim smalcem. Doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem a potem odstawić w chłodne miejsce na ok. 30 minut.
Krok 3 - Pasztet na gęsinie foto
Po tym czasie ponownie wymieszać, sprawdzić smak, jeśli trzeba doprawić i dopiero wówczas przełożyć do foremek.
Krok 4 - Pasztet na gęsinie foto
Ponieważ ja korzystałam z małych foremek- pasztet piekł się około 20-25 minut w temperaturze 210 stopni.
Krok 5 - Pasztet na gęsinie foto
Po ostudzeniu wyjąc z foremek i udekorować wg uznania, np.: żurawiną.
Polecam bardzo smaczny pasztet.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aneta41 19.02.2013 18:15
uwielbiam pasztet z żurawiną - nadaje jej taki pyszny smak
Katarzyna54 25.01.2013 19:48
super
Monika58 25.01.2013 19:47
super
Monika58 25.01.2013 19:47
super
Juleczka20 25.01.2013 19:19
super pasztecik
Dorota59 25.01.2013 17:25
znakomity
Gracer 25.01.2013 16:27
extra
Joannasz3190 25.01.2013 16:18
Pychota :)
Konczi 25.01.2013 16:06
świetny pasztecik
Pomocnik 25.01.2013 15:44
świetny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat