Pasztet indyczy z daktylami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pewnego dnia naszła nas ochota na wątróbkę z dużą ilością cebuli. Do tego pajda świeżutkiego chleba. Mega obiad! Ale zrobiliśmy to w ten sposób, by sporo zostało. Taka nadzieja na pasztet.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • wątróbka

    500 gramów
  • mleko 3,2%

    1 litr
  • cebula

    500 gramów
  • daktyle świeże

    100 gramów
  • smalec

    3 łyżki
  • olej rzepakowy

    50 mililitrów
  • krupnik wiśniowy

    50 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wątróbki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i moczymy w mleku przez dwie godziny, (może być dłużej). Następnie osączamy na sicie.

Cebule kroimy w piórka.

Na rozgrzanym smalcu gęsim z dodatkiem oleju rzepakowego, szklimy cebulę, dodając osuszoną wątróbkę oraz pokrojone daktyle. Robimy to na dużym ogniu dodając wódkę.

Całość doprawiamy solą i pieprzem. Lekko studzimy i mielimy na najmniejszych oczkach dwa razy.
Ponownie wrzucamy na patelnię z łyżką smalcu gęsiego.

Smażymy i gorący pasztet przekładamy do słoików. Zakręcamy i studzimy.

R'n'G Kitchen
W przepisie wykorzystaliśmy: wątróbki indycze, gęsi smalec, krupnik wiśniowy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 29.01.2019 15:11
Bardzo apetyczna propozycja.
Bożena Matuszczyk 07.01.2019 11:36
Ciekawa jestem smaku tego dania.;) Mogę poprosić porcyjkę.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat