Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet gryczano-jajeczno-pieczarkowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2-3 surowe
pieczarki 200 g
kasza gryczana 100 g
kasza manna 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
żółty ser starty 5 łyżek
cebula 1 średnia
śmietanka kremowa 5 łyżek
Sól czosnkowa jodowana Prymat
Kminek mielony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat suszony
jajko ugotowane na twardo 5 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet gryczano-jajeczno-pieczarkowy

Kaszę ugotować al dente, odcedzić i ostudzić. Jajka na twardo zmiksować malakserem na kaszkę. Pieczarki utrzeć na największych oczkach tarki i przesmażyć z posiekaną cebulą na niewielkiej ilości oleju - odparować.
Ostudzoną kaszę połączyć z pieczarkami, siekanymi jajkami, startym żółtym serem, i śmietanką. Wbić całe jajka i dodać bułkę tartą, kaszkę mannę oraz przyprawy - masę wyrobić.

Foremkę posmarować tłuszczem i obsypać otrębami lub mąką - wypełnić masą, postukać kilka razy foremką o blat, aby masa się ładnie ubiła.

Piec 35-45 minut, w zależności od grubości warstwy, w temp. 180*C
Pozostawić w foremce do ostygnięcia.

Podawać z pieczywem oraz dowolnym zimnym sosem - czosnkowym, tatarskim, BBQ, ketchupem lub tzatziki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 11.02.2014 18:13
aromatyczny pasztecik... nigdy nie robiłam takiego bezmięsnego i przyznam, że bardzo chętnie wypróbuję :)
aginaa 11.02.2014 07:39
musi byc dobry
Ania321 10.02.2014 12:22
pyszny pasztet :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak