Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet francuski

2.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wątróbka wieprzowa 250 g
szalotka 1
czosnek 1 ząbek
sól 4 łyżeczki
pieprz 1 łyżeczka
Ziele angielskie mielone Prymat
jajko 3
koniak 1 łyżka
wieprzowina 800 g (łopatka)
bekon kilka plasterków wędzony
boczek 250 g surowy bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet francuski

Podsmażamy szalotkę, czosnek - następnie dodajemy pokrojone mięso i dusimy do miękkości. Pod koniec smażenia dodajemy wątróbkę. Całość mielimy i dodajemy jajka oraz przyprawy (w celu spulchnienia można też dodać białe pieczywo namoczone w mleku). Naczynie żaroodporne wykładamy szczelnie plasterkami bekonu, a następnie przekładamy masę mięsną i przykrywamy resztą bekonu - pieczemy w nagrzanym piekarniku do 1,5 godziny w 170 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rybciia 04.09.2011 14:31
super
ElizaT 18.04.2011 09:28
na pewno też dobrze smakował

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak