Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Pasztet drobiowy z żurawiną

5.0
(10)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

Kurczak (cały)
1 sztuka
boczek surowy
30 dag
wątróbki z kurczaka
30 dag
suszona żurawina
30 dag
włoszczyzna
1 pęczek
jajko
5-6 sztuk
Bułka tarta klasyczna Prymat
6 łyżek
mleko
1 szklanka
Liść laurowy suszony Prymat
2 liście
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
3-5 ziaren
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Ziele angielskie mielone Prymat
1/4 łyżeczki
goździki mielone
1/3 łyżeczki
Sklep Prymat
Cynamon mielony Prymat
1/3 łyżeczki
Sklep Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
1/2 łyżeczki
Pieprz biały mielony Prymat
1/2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat

Porada

Włoszczyznę dodać bez kapusty.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet drobiowy z żurawiną

Kurczaka dokładnie umyć, pokroić na kilka mniejszych części, włożyć do garnka. Dołożyć oczyszczoną włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie. Zalać gorącą wodą tak aby prawie przykryła składniki, gotować na małym ogniu do miękkości - aż mięso będzie odchodziło od kości. Zostawić w wywarze do wystudzenia. Boczek pokroić w dużą kostkę, zrumienić na suchej patelni, podlać kilkoma łyżkami wody i udusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać wątróbkę i dusić razem 10 min., ostudzić. Kurczaka i warzywa odcedzić - wywar możemy zużyć na zupę. Mięso i skórę z kurczaka dokładnie obrać od kości i zmielić dodając boczek, wątróbkę, część warzyw gotowanych (1 marchewkę, po kawałki pietruszki i selera). Mielimy 2-3 razy. Do masy mięsnej dodajemy bułkę tartą, mleko i wbijamy jajka. Doprawiamy solą i ziołami, dokładnie wyrabiamy. Na koniec dodajemy żurawinę, mieszamy. Foremki keksówki smarujemy roztopionym masłem i wysypujemy bułką tartą. Nakładamy masę do 3/4 wysokości foremek. Pieczemy 30-40 min. w piekarniku nagrzanym do 180st. C.. Po upieczeniu zostawiamy w formach do całkowitego wystudzenia i zastygnięcia, najlepiej na całą noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara40 18.01.2012 21:36
Smaczny przepisx
tomek18 05.08.2011 14:45
uwielbiam takie domowe pasztety

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak