Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet drobiowy z wątróbką z królika

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

podudzia z kurczaka 4 szt
wątróbka z królika 2 szt
cebula 2 szt
marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
seler 1/4 szt
sól i pieprz
kajzerka 1 szt
jajko 3 szt
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
czosnek ząbki 2 szt
masło 2 łyżki

Porada

Aby pasztet był idealny usmażonej wątróbki z cebulą musi być tyle, ile obranego mięsa i skórek z podudzi. Delikatny i wilgotny pasztet z króliczą wątróbką zachwyca smakiem i konsystencją.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet drobiowy z wątróbką z królika

Podudzia umyć i zalać wodą dodać oczyszczoną włoszczyznę i przyprawy. Na wolnym ogniu ugotować wywar.
Wątróbkę oczyścić i pokroić na drobniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Kiedy cebula będzie już miękka dodać wątróbkę i dusić, aż będzie miękka, doprawić solą i pieprzem.
Kajzerkę namoczyć w zimnym wywarze, a następnie odcisnąć. Mięso oddzielić od kości. Przez maszynkę do mielenia mięsa przepuścić mięso z kurczaka, wątróbkę z cebulą, kajzerkę, jedną marchew z rosołu i seler. Dodać do tego żółtka, pieprz i sól i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać w pasztetową masę. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Piec w aluminiowych foremkach w kąpieli wodnej przez godzinę. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i odstawić na noc do lodówki. Pasztet nadaje się do jedzenia na drugi dzień.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak