Pasztet drobiowy z wątróbką z królika

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • podudzia z kurczaka

    4 szt
  • wątróbka z królika

    2 szt
  • cebula

    2 szt
  • marchew

    1 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • seler

    1/4 szt
  • sól i pieprz

  • kajzerka

    1 szt
  • jajka

    3 szt
  • ziele angielskie

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • czosnek ząbki

    2 szt
  • masło

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Podudzia umyć i zalać wodą dodać oczyszczoną włoszczyznę i przyprawy. Na wolnym ogniu ugotować wywar.
Wątróbkę oczyścić i pokroić na drobniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Kiedy cebula będzie już miękka dodać wątróbkę i dusić, aż będzie miękka, doprawić solą i pieprzem.
Kajzerkę namoczyć w zimnym wywarze, a następnie odcisnąć. Mięso oddzielić od kości. Przez maszynkę do mielenia mięsa przepuścić mięso z kurczaka, wątróbkę z cebulą, kajzerkę, jedną marchew z rosołu i seler. Dodać do tego żółtka, pieprz i sól i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać w pasztetową masę. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Piec w aluminiowych foremkach w kąpieli wodnej przez godzinę. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i odstawić na noc do lodówki. Pasztet nadaje się do jedzenia na drugi dzień.
Joanna Kryla
Aby pasztet był idealny usmażonej wątróbki z cebulą musi być tyle, ile obranego mięsa i skórek z podudzi. Delikatny i wilgotny pasztet z króliczą wątróbką zachwyca smakiem i konsystencją.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat