Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet drobiowy z rosołu
Mięso dokładnie oddzielamy od kości, przekładamy do miski.
Dodajemy ugotowane warzywa: seler, pietruszkę i marchewkę. Cebulę oraz czosnek kroimy na mniejsze kawałki. Całość dokładnie blendujemy lub mielimy przez maszynkę. Do masy wbijamy jajko, dodajemy natkę pietruszki, bułkę tartą oraz sól, pieprz i przyprawę uniwersalną.
Całość ponownie blendujemy tak, aby masa była gładka. Jeżeli wydaje nam się, że masa jest za gęsta możemy dolać kilka łyżek rosołu. Przygotowany pasztet przekładamy do foremki (keksówki o wymiarach 20x7 cm). Wierzch wygładzamy i wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika (góra-dół). Pieczemy przez 50 minut.
Góra pasztetu musi być ładnie zarumieniona. Po upieczeniu i wystudzeniu możemy przełożyć pasztet do dowolnego naczynia.