Pasztet drobiowy z rosołu

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Rewelacyjny, kremowy, dobrze doprawiony pasztet z dodatkiem mięsa drobiowego i dużą ilością warzyw! My jesteśmy nim zachwyceni. Idealny pomysł na wykorzystanie warzyw i mięsa po niedzielnym rosole.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Z rosołu:

  • udko z kurczaka

    1 sztuka
  • podudzia z kurczaka

    1 sztuka
  • porcja rosołowa

    1 sztuka
  • seler korzeniowy

    1 sztuka
  • marchewki

    5 sztuk
  • korzeń pietruszki

    1 sztuka

Dodatkowo:

  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    1 łyżeczka
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • jajko

    1 sztuka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso dokładnie oddzielamy od kości, przekładamy do miski.

Dodajemy ugotowane warzywa: seler, pietruszkę i marchewkę. Cebulę oraz czosnek kroimy na mniejsze kawałki. Całość dokładnie blendujemy lub mielimy przez maszynkę. Do masy wbijamy jajko, dodajemy natkę pietruszki, bułkę tartą oraz sól, pieprz i przyprawę uniwersalną.

Całość ponownie blendujemy tak, aby masa była gładka. Jeżeli wydaje nam się, że masa jest za gęsta możemy dolać kilka łyżek rosołu. Przygotowany pasztet przekładamy do foremki (keksówki o wymiarach 20x7 cm). Wierzch wygładzamy i wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika (góra-dół). Pieczemy przez 50 minut.

Góra pasztetu musi być ładnie zarumieniona. Po upieczeniu i wystudzeniu możemy przełożyć pasztet do dowolnego naczynia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat