Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet drobiowy z rosołu

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Rewelacyjny, kremowy, dobrze doprawiony pasztet z dodatkiem mięsa drobiowego i dużą ilością warzyw! My jesteśmy nim zachwyceni. Idealny pomysł na wykorzystanie warzyw i mięsa po niedzielnym rosole.

Składniki:

Z rosołu:

udko z kurczaka 1 sztuka
podudzia z kurczaka 1 sztuka
porcja rosołowa 1 sztuka
seler korzeniowy 1 sztuka
marchewki 5 sztuk
korzeń pietruszki 1 sztuka

Dodatkowo:

Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
ząbki czosnku 2 sztuki
cebula 1 sztuka
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
natka pietruszki 2 łyżki
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet drobiowy z rosołu

Mięso dokładnie oddzielamy od kości, przekładamy do miski.

Dodajemy ugotowane warzywa: seler, pietruszkę i marchewkę. Cebulę oraz czosnek kroimy na mniejsze kawałki. Całość dokładnie blendujemy lub mielimy przez maszynkę. Do masy wbijamy jajko, dodajemy natkę pietruszki, bułkę tartą oraz sól, pieprz i przyprawę uniwersalną.

Całość ponownie blendujemy tak, aby masa była gładka. Jeżeli wydaje nam się, że masa jest za gęsta możemy dolać kilka łyżek rosołu. Przygotowany pasztet przekładamy do foremki (keksówki o wymiarach 20x7 cm). Wierzch wygładzamy i wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika (góra-dół). Pieczemy przez 50 minut.

Góra pasztetu musi być ładnie zarumieniona. Po upieczeniu i wystudzeniu możemy przełożyć pasztet do dowolnego naczynia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak