Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet drobiowy domowy w trzech smakach

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1 ok2 kg
marchewka 3
cebula 1
ziele angielskie 5
Liść laurowy suszony Prymat 1
gałka muszkatołowa 1/2
sól
pieprz
wątróbka drobiowa 3-4 szt
kasza manna 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet drobiowy domowy w trzech smakach

Kurczaka podzielić na kawałki, włożyć do garnka, dodać marchewki, cebulę listek laurowy, zalać 2 litrami wody i ugotować do miękkości.

Mięso i warzywa wyjąć z rosołu. Wystudzić. Mięso oddzielić od kości, przez maszynkę razem z warzywami i surową wątróbką. Do masy dodać ok 800 ml rosołu, zetrzeć pół gałki muszkatołowej, dodać kasze manną i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko zblendować, przy pomocy blendera lub kubka do koktajli (ja podzieliłam na dwie partie) .
Masę można podzielić i zmiksować z dodatkami jak : śliwki suszone, koncentrat pomidorowy, opiekana papryka. Przełożyć do słoiczków, zamknąć i pasteryzować ok półtorej godziny na bardzo wolnym ogniu. Na drugi dzień pasteryzować jeszcze raz, tym razem wystarczy pół godziny.
Słoiczki wyjąć, i ustawić do góry dnem aż do wystudzenia. Przechowywać w lodówce.

Pasztet doskonale nadaje się do nadziania naleśników.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

2milutka 05.02.2014 07:48
super zdjęcie
aisoglam 05.02.2014 07:39
Pysznie się prezentuje ;)
Grazyna0211 04.02.2014 21:03
fajne zdjęcie jestem pod wrażeniem pasztet oczywiście też super
treonina 04.02.2014 20:17
wspaniały pasztet!
Rafał10 04.02.2014 20:06
uwielbiam domowy pasztecik :)
Mysiunia 04.02.2014 20:00
Jakie artystyczne zdjęcie! Jak obrazek :) A pasztet znakomity :)
Czyki 04.02.2014 19:37
Rewelacja, super pasztecik:):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak