Pasztet drobiowy domowy w trzech smakach

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    1 ok2 kg
  • marchewka

    3
  • cebula

    1
  • ziele angielskie

    5
  • liść laurowy

    1
  • gałka muszkatołowa

    1/2
  • sól

  • pieprz

  • wątróbka drobiowa

    3-4 szt
  • kasza manna

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka podzielić na kawałki, włożyć do garnka, dodać marchewki, cebulę listek laurowy, zalać 2 litrami wody i ugotować do miękkości.

Mięso i warzywa wyjąć z rosołu. Wystudzić. Mięso oddzielić od kości, przez maszynkę razem z warzywami i surową wątróbką. Do masy dodać ok 800 ml rosołu, zetrzeć pół gałki muszkatołowej, dodać kasze manną i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko zblendować, przy pomocy blendera lub kubka do koktajli (ja podzieliłam na dwie partie) .
Masę można podzielić i zmiksować z dodatkami jak : śliwki suszone, koncentrat pomidorowy, opiekana papryka. Przełożyć do słoiczków, zamknąć i pasteryzować ok półtorej godziny na bardzo wolnym ogniu. Na drugi dzień pasteryzować jeszcze raz, tym razem wystarczy pół godziny.
Słoiczki wyjąć, i ustawić do góry dnem aż do wystudzenia. Przechowywać w lodówce.

Pasztet doskonale nadaje się do nadziania naleśników.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
2milutka 05.02.2014 07:48
super zdjęcie
aisoglam 05.02.2014 07:39
Pysznie się prezentuje ;)
Grazyna0211 04.02.2014 21:03
fajne zdjęcie jestem pod wrażeniem pasztet oczywiście też super
treonina 04.02.2014 20:17
wspaniały pasztet!
Rafał10 04.02.2014 20:06
uwielbiam domowy pasztecik :)
Mysiunia 04.02.2014 20:00
Jakie artystyczne zdjęcie! Jak obrazek :) A pasztet znakomity :)
Czyki 04.02.2014 19:37
Rewelacja, super pasztecik:):)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat