Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Pasztet do smarowania. Jego przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane a czas przygotowania to zaledwie parę minut. Polecam
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wątróbka

    800 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • masło klarowane

    4 łyżki
  • woda

    0.5 szklanki
  • ocet winny

    5 łyżek
  • sól

    1 łyżeczka
  • pieprz

    1 łyżeczka
  • słodka papryka Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka dodajemy łyżkę masła i cebulę. Smażymy na średnim ogniu przez pięć minut.
Wątróbkę płuczemy pod zimną wodą i oczyszczamy z żyłek. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do cebuli. Do garnka dodajemy również pół szklanki wody, przyprawy i ocet.
Całość gotujemy bez przykrywki na średniej mocy palnika przez 15 minut. Co kilka minut mieszamy. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy również resztę masła.
Garnek zdejmujemy z ognia. Całość miksujemy na gładką masę bez grudek przy użyciu ręcznego blendera.
Pasztet przekładamy do naczynia z przykrywką lub słoika i odstawiamy do wystudzenia. Po przestudzeniu przechowujemy w lodówce do 10 dni.
SMACZNEGO!

Kasia Pichci
Tym razem do swojego pasztetu dodałam jeszcze około 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Górę dla lepszego efektu posypałam pieprzem czosnkowym, majerankiem i papryką. Pieprzu i soli według uznania u mnie po płaskiej łyżeczce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

08.03.2019 12:20
Apetyczny, smaczny pasztecik.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat