Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet drobiowy
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka dodajemy łyżkę masła i cebulę. Smażymy na średnim ogniu przez pięć minut.
Wątróbkę płuczemy pod zimną wodą i oczyszczamy z żyłek. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do cebuli. Do garnka dodajemy również pół szklanki wody, przyprawy i ocet.
Całość gotujemy bez przykrywki na średniej mocy palnika przez 15 minut. Co kilka minut mieszamy. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy również resztę masła.
Garnek zdejmujemy z ognia. Całość miksujemy na gładką masę bez grudek przy użyciu ręcznego blendera.
Pasztet przekładamy do naczynia z przykrywką lub słoika i odstawiamy do wystudzenia. Po przestudzeniu przechowujemy w lodówce do 10 dni.
SMACZNEGO!