Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet drobiowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pasztet do smarowania. Jego przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane a czas przygotowania to zaledwie parę minut. Polecam

Składniki:

wątróbka 800 gramów
cebula 1 sztuka
masło klarowane 4 łyżki
woda 0.5 szklanki
ocet winny 5 łyżek
sól 1 łyżeczka
pieprz 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka

Porada

Tym razem do swojego pasztetu dodałam jeszcze około 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Górę dla lepszego efektu posypałam pieprzem czosnkowym, majerankiem i papryką. Pieprzu i soli według uznania u mnie po płaskiej łyżeczce.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet drobiowy

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka dodajemy łyżkę masła i cebulę. Smażymy na średnim ogniu przez pięć minut.
Wątróbkę płuczemy pod zimną wodą i oczyszczamy z żyłek. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do cebuli. Do garnka dodajemy również pół szklanki wody, przyprawy i ocet.
Całość gotujemy bez przykrywki na średniej mocy palnika przez 15 minut. Co kilka minut mieszamy. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy również resztę masła.
Garnek zdejmujemy z ognia. Całość miksujemy na gładką masę bez grudek przy użyciu ręcznego blendera.
Pasztet przekładamy do naczynia z przykrywką lub słoika i odstawiamy do wystudzenia. Po przestudzeniu przechowujemy w lodówce do 10 dni.
SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 08.03.2019 12:20
Apetyczny, smaczny pasztecik.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak