Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet drobiowo-wieprzowy

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

duży kurczak
boczku 0,5 kg
wątróbki drobiowej 0,5 kg
marchewki 2
pietruszka
Liść laurowy suszony Prymat 2
zieleangielskie kilka ziaren
sól
pieprz
cebule 2 duże
• duży pęczek natki pietruszki
imbir
gałka muszkatołowa
smietana 18% 200 g
olej 1/4 szklanki
jajko 4
sos sojowy ciemny 8 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet drobiowo-wieprzowy

Kurczaka gotujemy w wywarze z marchewką, pietruszką, liściem laurowym, zielem angielskim i ziarnami pieprzu. Na patelni na odrobinie oleju smażymy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy wątróbkę i obsmażamy. Następnie na tej samej patelni obsmażamy pokrojony w plasterki boczek. Bułkę moczymy w wywarze spod gotowania kurczaka. Przestudzonego kurczaka obieramy z kości. Mięso z kurczaka, wątróbkę, boczek, pietruszkę, marchewkę oraz odciśniętą z nadmiaru płynu bułkę przepuszczamy dwa razy przez maszynkę do mielenia. Do tak przygotowanej masy mięsnej dodajemy jajka, olej, śmietanę, bardzo drobno posiekaną pietruszkę. Doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową, imbirem, sosem sojowym, solą oraz pieprzem. Przekładamy do wysmarowanych olejem i obsypanych bułką tartą 2 keksówek. Wierzch wygładzamy wodą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 40-50 minut. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 30.10.2013 17:47
domowy pasztecik pychotka!
Sylwia26 30.10.2013 17:35
ale smakołyki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak