Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet drobiowo-wołowy z soczewicą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 2 sztuki
skrzydełka z indyka 1 sztuka
szponder wołowy 300 g , bez kości
marchewki 4 sztuki
pietruszka 2 sztuki
seler 1/2 sztuki
cebula 2 sztuki
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szklanki
soczewica czerwona 200 g , ugotowanej na pół miękko
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
czubrica czerwona 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
smalec

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet drobiowo-wołowy z soczewicą

1.Mięso dokładnie myjemy , oczyszczamy z błonek , gotujemy do miękkości.( możemy użyć mięsa gotowanego w rosole) odcedzamy , obieramy od kości , dzielimy na małe kawałki.
2.Marchew ,pietruszkę oraz selera obieramy , myjemy , gotujemy do miękkości ( także możemy użyć ugotowanych w rosole) Obraną cebulę kroimy w kostkę.
3.Na patelni rozgrzewamy smalec przekładamy mięso. Gdy się lekko podsmaży dodajemy cebulę, smażymy składniki na rumiano co chwila mieszając.
4.Mięso z warzywami przekładamy do miski , miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy , jajko , bułkę tarta , soczewicę oraz przyprawy. Wyrabiamy rękoma gładką masę.
5.Pasztet przekładamy do keksówki. Pieczemy 1h. w piekarniku nagrzanym do 180st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 28.12.2015 13:44
Dziękuję , wychodzi delikatny :)
Mniam 27.12.2015 19:32
Świetny pasztet i do tego z soczewicą :)
Maridka19 26.12.2015 09:10
Domowy pasztet najlepszy :)
Ola1984 26.12.2015 08:39
Domowy najlepszy :) Fajny pomysł z dodaniem soczewicy.
SzczyptaChili 26.12.2015 00:37
Dziękuję :)
Jadwiga/Jaga85 26.12.2015 00:26
Pyszny pasztet!
Monika-twin 25.12.2015 23:55
TAkie to lubie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak