Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet drobiowo-grzybowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1,5 kg
grzyby leśne 500 g
przyprawa w płynie do smaku
przyprawa uniwersalna do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat na 1 litr płynu
Ziele angielskie całe Prymat 10 kulek
Liść laurowy suszony Prymat 3-4
Owoc jałowca cały Prymat 10 kulek
czosnek do smaku
lubczyk świeży do smaku
Cebula suszona Prymat do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
włoszczyzna (bez kapusty) 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet drobiowo-grzybowy

Kurczaka umyć, podzielić na porcje, włożyć do garnka, dodać włoszczyznę i suche przyprawy. Zalać zimną wodą, dodać lubczyk i gotować do miękkości.
Pod koniec gotowania dodać oczyszczone grzyby (świeże albo mrożone).
Ugotowany rosół zdjąć z ognia i odcedzić. Składniki z sitka pozostawić do ostygnięcia, a wywar odparować do niepełnego litra. Doprawić pieprzem, wyciśniętym czosnkiem, płynną przyprawą, suszoną cebulą do zup oraz przyprawą warzywną. Odlać pół szklanki do rozpuszczenia żelatyny.

Warzywa i grzyby z rosołu zmiksować na mus. Mięso oczyścić z kości i chrząstek, dodać do musu z warzyw i ponownie zmiksować na gładko.

Żelatynę zalać chłodnym rosołem, wymieszać i odstawić do spęcznienia. Rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej i połączyć z masą mięsną.
Doprawić do smaku pieprzem i rozlać do średnich słoiczków.
Pasteryzować 2 lub 3 razy po 45-60 minut w odstępach 24 godzinnych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 23.01.2017 14:20
Chyba fajny, trzeba będzie spróbować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak