Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet domowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 500 g
udziec z indyka 500 g
wątróbka drobiowa 300 g
cebula biała 1,5 szt
bułka czerstwa 2 szt
jajko 5 szt
sól i pieprz do smaku
majeranek 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 3 szt
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 10 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet domowy

Mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dorzucamy przyprawy : ziarna kolorowego pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu ponad godzinę i dodajemy umytą wątróbkę. Zostawiamy na gazie jeszcze 30 minut.

Cebulę kroimy w piórka i smażymy na złoty kolor na łyżce oleju. Ugotowane mięso wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia po czym mielimy dwukrotnie w maszynce o najmniejszych oczkach razem z namoczonymi wcześniej bułkami.

Do masy mięsnej wbijamy jajka i wyrabiamy ręcznie napowietrzając . Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy nieco wywaru w którym gotowało się mięso aby pasztet był bardziej wilgotny.

Piekarnik nagrzewamy do 180. Masę mięsną przekładamy do foremek i pieczemy około 60 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 17.04.2017 16:54
bardzo dziękuję :)
agnieszka214 15.04.2017 19:13
Bardzo pyszny pasztet
ben-ka 15.04.2017 17:47
Lubię taki :)
Wiktoria29 15.04.2017 17:42
lubię takie domowe pasztety
dodi 15.04.2017 17:19
apetycznie wygląda
Aleksandra/Olcia 15.04.2017 16:00
domowy najlepszy!
Grazyna0211 15.04.2017 15:58
smaczny pasztet
Madzai 15.04.2017 12:51
Taki domowy najlepszy
mysza75 15.04.2017 11:25
jaki pyszny pasztet
olkaaa 15.04.2017 11:11
muszę zrobić
Krzysztof15 15.04.2017 10:01
bardzo lubię
Agnieszka-87-25 15.04.2017 06:49
pyszne idealne mieso na taki pasztet

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak