Pasztet domowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wieprzowy łebek

    1/2 sztuki
  • marchewka

    4 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • cebula

    3 sztuki
  • kasza manna

    1 szklanka
  • drobiowe korpusy

    1 kg
  • słonina

    5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łebek i korpusy należy umyć i wraz z marchewką i pietruszką ugotować do miękkości w delikatnie osolonej wodzie( przez około 1,5 godziny). Korpusy i warzywa wyjąć nieco wcześniej, łebek musi gotować się dłużej. Do 750 ml rosołu z gotowania należy wsypać kaszę manną i ugotować( powinna spęcznieć). Cebulę obrać, drobno posiekać i poddusić na słonince. Mięso oddzielić od kości. Wszystkie składniki zemleć dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa. Do masy wbić dwa całe jajka, dodać sól, pieprz i odrobinę Kucharka( do smaku). Masę wymieszać z gęstą kaszą manną, wykładać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę( lub dwie keksówki). Pasztet piec w temperaturze przez ponad 60 minut, wszystko zależy od piekarnika.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
m1monika 18.11.2013 11:28
domowy najlepszy!!!
Wafelek2601 12.02.2013 12:09
Nie ma to jak pyszny domowy pasztet!
IKrakowianka 27.09.2012 20:25
wyśmienity
adam1f 02.06.2012 22:41
dobry
RenataZ-et 03.05.2012 00:05
taki domowy jest najlepszy
Agnik 02.05.2011 19:02
ok ;)
gosia47-47 17.02.2011 17:25
mniam
Barbara55 07.02.2011 15:28
ale pasztet
Babciagramolka 23.01.2011 16:17
A wątroby i gałki muszkatołowej nie potrzeba ? I na tą ilość to trochę mało jajek - dała bym więcej żeby pasztet był zwięzły - ale może zastyganie tłuszczu go trzyma.
Henryka2 25.12.2010 23:24
Ciekawe!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat