Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet cukiniowo dyniowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Bułka tarta klasyczna Prymat 1,5 szklanki
żółtko jajek 4
białko 4
cebula 1
natka pietruszki 1/2 pęczka
kucharek do smaku
cukinia 3 szklanki
dynia 200 g
ser gouda 200 g
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet cukiniowo dyniowy

Kroki postępowania

1
Cukinie ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odciskamy od soku. Odmierzamy 3 szklanki i przekładamy do miski.
Krok 1 - Pasztet cukiniowo dyniowy foto
2
Dynie obieramy ze skóry i także ścieramy na tej samej tarce.
Krok 2 - Pasztet cukiniowo dyniowy foto
3
Cebule miksujemy z natką pietruszki na drobno.
Krok 3 - Pasztet cukiniowo dyniowy foto
4
Dodajemy do masy cukiniowo dyniowej.
Krok 4 - Pasztet cukiniowo dyniowy foto
5
Białka jaj ubijamy na sztywno.
Krok 5 - Pasztet cukiniowo dyniowy foto
6
Do warzyw dodajemy bułkę tartą , żółtka jaj.
Doprawiamy do smaku pieprzem i kucharkiem.
Krok 6 - Pasztet cukiniowo dyniowy foto
7
Mieszamy na jednolitą mase najlepiej mikserem.
Krok 7 - Pasztet cukiniowo dyniowy foto
8
Do masy dodajemy ubite białka i starty ser. Delikatnie mieszamy łyżką .
Krok 8 - Pasztet cukiniowo dyniowy foto
9
Formę keksówke wykładamy folią aluminiową. Smarujemy ją olejem, a następnie posypujemy bułką tartą .
Krok 9 - Pasztet cukiniowo dyniowy foto
10
Wykładamy mase do formy. Pieczemy 70 minut w 200 stopniach C.
Krok 10 - Pasztet cukiniowo dyniowy foto
11
Po upieczeniu studzimy w formie.
Krok 11 - Pasztet cukiniowo dyniowy foto
12
Zimny kroimy w plastry.
Krok 12 - Pasztet cukiniowo dyniowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 22.02.2014 11:50
Pyszny pomysł :)
aginaa 07.12.2013 12:30
musi byc smaczny ten pasztecik
dorotka0000025 24.06.2013 16:33
ciekawy pomysl
IZABELA29 12.04.2013 16:37
już zanim tęsknie , czekam na swoja dynie i cukinie.
pacpaw 07.02.2013 22:48
wręcz niespotykane połączenie składników, które w finalnej odsłonie dają nam pasztet. Kto by pomyślał :o)
Wacław 12.12.2012 12:47
lubie pasztety ,a ten jest bardzo ciekawy
caralajna 07.10.2012 07:52
lubię takie ciasta
Katarzyna/kate1980 06.10.2012 22:57
wspaniały
Poison1988 06.10.2012 08:58
Pycha! Takiego jeszcze nie jadłam ale już czuję te smaki... :)
olkaaa 06.10.2012 08:36
jeszcze nie próbowałam
-Natka- 05.10.2012 20:13
nigdy jeszcze nie jadłam takiego pasztetu bez mięsa i jestem bardzo ciekawa jak smakuje!
Ola1984 05.10.2012 19:55
Bardzo lubię pasztet z cukinii. Z dynią jeszcze nie próbowałam.
Sylwia26 05.10.2012 19:45
smaczne i zdrowe :)
angelika14 05.10.2012 19:34
świetny pasztecik
Małgorzata106 05.10.2012 19:31
super
Betka 05.10.2012 19:31
coś nowego;]
Dorota59 05.10.2012 19:28
świetna propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak