Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet bażanci z suszonymi prawdziwkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek 35 dag
olej do smażenia
ziele angielskie 4
sól 2 łyżeczki
wątróbka 20 dag
prawdziwki 5 kapelusze suszone
bułka czerstwa 1
jajko 4
imbir 2 cm
masło do posmarowania blaszki
Bułka tarta klasyczna Prymat
czosnek ząbki 4
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet bażanci z suszonymi prawdziwkami

Kroki postępowania

1
Suszone kapelusze prawdziwków moczymy w wodzie, aby zmiękły.
Krok 1 - Pasztet bażanci z suszonymi prawdziwkami foto
2
Z bażantów wykrajam nóżki, piersi i inne skrawki mięsa wraz ze skórą. W sumie około 1,5 kg. Zalewam wodą i dodaję przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, goździki. Solę do smaku.Gotuję pod przykryciem około 2 godzin, aż mięso będzie swobodnie odchodzić od kości. Ugotowane nóżki oddzielam od kości.
Krok 2 - Pasztet bażanci z suszonymi prawdziwkami foto
3
Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju. Wrzucam pokrojony w plasterki boczek. Rumienię po czym przekładam do miski.
Krok 3 - Pasztet bażanci z suszonymi prawdziwkami foto
4
Na pozostałym tłuszczu (ja dolałem oleju bo boczek był chudy i mało się wytopiło tłuszczu) obsmażam wcześniej moczone prawdziwki oraz mięso bażanta. Usmażone przekładam do miski.
Krok 4 - Pasztet bażanci z suszonymi prawdziwkami foto
5
Całość wraz z czosnkiem, imbirem, surową wątróbką bażancią oraz bułką namoczoną w mleku trzykrotnie mielę w maszynce.
Krok 5 - Pasztet bażanci z suszonymi prawdziwkami foto
6
Do zmielonej masy dodaję jajka, doprawiam świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i solą. Mieszam.
Krok 6 - Pasztet bażanci z suszonymi prawdziwkami foto
7
Tak przygotowaną masę mięsną przekładam do blaszki wysmarowanej masło i obsypanej bułką tartą. Z podanych składników wyszło około 1,7 kg masy pasztetowej co zajęło 2/3 powierzchni blaszki. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180C. Po 10 minutach temperaturę zmniejszam do 140C i piekę jeszcze 60 minut.
Krok 7 - Pasztet bażanci z suszonymi prawdziwkami foto
8
Upieczony pasztet przestawiam do chłodnego miejsca w celu zastygnięcia. Smacznego
Krok 8 - Pasztet bażanci z suszonymi prawdziwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 19.10.2014 17:56
Pyszny pasztet!
caralajna 09.09.2013 07:37
pasztet pierwsza klasa
Mysiunia 06.09.2013 13:53
Taki pasztet to istny rarytas :)
Beatris 06.09.2013 11:11
Wyborny pasztet. Nic, tylko pozazdrościć.
w mojej kuchni 06.09.2013 06:58
rarytas pasztetowy
misia53 06.09.2013 00:55
jakby tu chociaż plastereczek dostać .... ależ mi zapachniało...
msmors 05.09.2013 22:47
ten pasztecik jest świetny
magdziorka6 05.09.2013 21:49
prawdziwy rarytas.
babeczka007 05.09.2013 21:48
najlepiej smakuje włsnej roboty paszczet!
Megg 05.09.2013 21:46
oj musi być pyszny taki pasztecik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak