Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1,5 kg
podgardle surowe 0,5 kg
wątróbka drobiowa 200 g
łopatka wieprzowa 0,5 kg
cebula 3 szt
marchew 4 szt
seler 1/4 szt
jajko 4 szt
bułka czerstwa 2 szt
ziele angielskie 5 szt
Liść laurowy suszony Prymat 5 szt
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżka
pieprz
sól
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet

Kroki postępowania

1
Do garnka wrzucamy część kurczaka, mogą być udka,pierś lub cały. Dodajemy podgardle surowe, kawałek łopatki oraz wątróbkę, całość zalewamy wodą. Gotujemy i zbieramy szumowinę z wierzchu . Następnie wrzuamy ziele, angielskie, liście laurowe oraz kucharka. Gdy mięso zmięknie, dodajemy cebulę marchew, selera. Gotujemy do momentu aż wszystko będzie miękkie.
Krok 1 - Pasztet foto
2
Ugotowane mięso i warzywa odstawiamy do wystygnięcia. Usówamy ziele angielskie i liście laurowe. Wywar odlewamy i moczymy w nim czerstwe bułki. Mięso obskubujemy od kości i mielimy całość przez maszynkę. Dodajemy jajka i przyprawy: gałkę muszkatałową, pieprz, sól. Wszystko mieszmay na jednolitą masę.
Krok 2 - Pasztet foto
3
Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia i wlewamy nasz pasztet. Możemy papier lekko natłuścić i posypać bułką tartą, aby pasztet po upieczeniu lepiej odchodził. Pieczemy około 1h 20 min w temp 180'.
Krok 3 - Pasztet foto
4
Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia. Smacznego!
Krok 4 - Pasztet foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AnielskaSlodycz 20.01.2015 12:43
bardzo dobry !!!
ania2610 03.01.2015 16:53
porządny kawał smacznego pasztetu - jest czym dzielić
VioletoweKucharzenie 03.01.2015 16:31
mmm smakowicie wygląda!
mirosława4 03.01.2015 16:09
apetyczny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak