Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki zkurczakiem i szynką serrano
Kroki postępowania
1/2 kostka margaryny
1 szkl mleka
ok 400 g mąka
kminek do smaku
pieprz i sól do smaku
1 jajko
2 łyzki śmietany
5 dkg drożdży
Z podanych skłaników robimy tradycyjne ciasto .
Mleko podgrzewamy , wlewamy do miski dodajemy drożdże i sól ,a także mąki by powstała konsystencja gęstej śmietany , odstawiamy do wyrośnięcia . Gdy zaczną pracę drożdże to dodajemy jajko , śmietanę , stopioną Kasię przyprawy i mąkę ,wyrabiamy aż ciasto będzie jednolite . Nie czekamy aż wyrośnie , tylko wałkujemy na ok 5 mm , wycinamy prostokąty . Na każdym płacie układamy szynkę .Ja rwałam i sobie układałam kawałkami , bo tą szynkę ciężko się rozdziela z plastrów :D