Paszteciki z porem i fetą

Paszteciki z porem i fetą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • drożdże

    25 gram
  • mleko

    3/4 szkl.
  • jajko

    2 szt.
  • masło lub margaryna

    1/2 kostki
  • mąka

    0.5 kg.
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • żółtko jajek

    1 rozbełtane

Farsz

  • pory

    3 małe szt.
  • ser feta

    2 opakowania = 400 g.
  • woda

    1 szkl.
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Paszteciki z porem i fetą

Kroki postępowania

Krok 1 - Paszteciki z porem i fetą foto
Ciasto: mleko podgrzewamy, dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy aż się rozpuszczą. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajka, margarynę. Mieszamy. Dodajemy rozczyn z drożdży. Ugniatamy ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę aż wyrośnie.
Krok 2 - Paszteciki z porem i fetą foto
Farsz: pora myjemy i drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię i zalewamy 3/4 szkl wody. Dodajemy pieprz i dusimy ok 20-25 min. Dopóki woda wyparuje. Następnie ser feta kroimy w kostkę. Dodajemy pora i mieszamy.
Krok 3 - Paszteciki z porem i fetą foto
Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkujemy( po kolei). Na rogu ciasta nakładamy farsz i zwijamy na jeden raz rulon.
Krok 4 - Paszteciki z porem i fetą foto
Rulon przekrawamy na kilka części wzdłuż pod ukos. Każdy pasztecik smarujemy żółtkiem. Paszteciki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i wsadzamy do piekarnika na ok 15-20 min w temperaturze 160 stopni.
paulette17
Pora nie należy solić gdyż ser feta jest sam w sobie słony.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

IZABELA29 01.07.2016 11:45
pyszne danie
Ada-Gaba 23.03.2015 21:46
świetna przekąska
mysza75 23.03.2015 16:50
moje smaki chętnie bym zjadła pysznie wygląda
Stenka 23.03.2015 16:37
apetycznie wygląda
Małgorzata Pin 23.03.2015 15:50
Ciekawy przepis.
erym 23.03.2015 15:32
ale aromatyczne i w ogole super!
Barbara777 23.03.2015 14:39
pięknie zrobione mniam
jasiek 23.03.2015 14:29
fajna wegetariańska wersja
Pyszota 23.03.2015 13:43
pięknie wygląda
IwonaDD 23.03.2015 13:23
wspaniałe paszteciki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat