Paszteciki z pieczarkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 4 szklanki mąki

  • 1 margaryna lub masło

  • 4 dag drożdży świeżych

  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18 %

  • szczypta soli do smaku

  • 1 kg pieczarek

  • 2 łyżki masła

  • sól

  • pieprz

  • jaja

    3 szt (jedno do posmarowania)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować ciasto : śmietanę wymieszać z drożdżami i cukrem – aż do rozpuszczenia się drożdży. Mąkę posiekać z margaryną . Dodać sól i śmietanę z drożdżami . Wyrobić ciasto. Odczekujemy 20 minut żeby wyrosło. W tym czasie robimy farsz : pieczarki obrać ze skórki , umyć i zetrzeć na grubej tarce. Cebulę pokroić w kosteczkę . Na dużej patelni rozpuścić margarynę i zeszklić na niej cebulę , następnie dodać utarte pieczarki i smażyć aż do odparowania soku . Doprawić solą i pieprzem . Przestudzić.Ciasto podzielić na kilka mniejszych części , z każdej części uformować wałeczek , który należy rozwałkować na długi prostokąt . Na środku prostokąta ułożyć farsz . Jeden brzeg ciasta założyć za farszem i docisnąć . Zrolować do drugiego brzegu ciasta . Powstały wałek lekko spłaszczyć i pokroić na ukos tak jak kroi się kopytka . Piec w temp. 170 stopni aż się zarumienią.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Paolcia 20.03.2013 12:57
bardzo apetycznie wyglada :)
Marta1986 20.03.2013 12:10
pyszności pyszności
Laila2786 20.03.2013 11:42
aż ślinka leci
Piotr-21 20.03.2013 11:37
bardzo dobre
paulina2157 20.03.2013 11:23
uwielbiam te paszteciki
halina17 20.03.2013 11:19
Smacznie wyglądają paszteciki.
Barbara/zuza22_85 20.03.2013 11:17
ooo coś co bardzo lubie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat