Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki z pieczarkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

4 szklanki mąki
1 margaryna lub masło
4 dag drożdży świeżych
1 szklanka kwaśnej śmietany 18 %
szczypta soli do smaku
1 kg pieczarek
2 łyżki masła
sól
pieprz
jaja 3 szt (jedno do posmarowania)

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki z pieczarkami

Przygotować ciasto : śmietanę wymieszać z drożdżami i cukrem – aż do rozpuszczenia się drożdży. Mąkę posiekać z margaryną . Dodać sól i śmietanę z drożdżami . Wyrobić ciasto. Odczekujemy 20 minut żeby wyrosło. W tym czasie robimy farsz : pieczarki obrać ze skórki , umyć i zetrzeć na grubej tarce. Cebulę pokroić w kosteczkę . Na dużej patelni rozpuścić margarynę i zeszklić na niej cebulę , następnie dodać utarte pieczarki i smażyć aż do odparowania soku . Doprawić solą i pieprzem . Przestudzić.Ciasto podzielić na kilka mniejszych części , z każdej części uformować wałeczek , który należy rozwałkować na długi prostokąt . Na środku prostokąta ułożyć farsz . Jeden brzeg ciasta założyć za farszem i docisnąć . Zrolować do drugiego brzegu ciasta . Powstały wałek lekko spłaszczyć i pokroić na ukos tak jak kroi się kopytka . Piec w temp. 170 stopni aż się zarumienią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Paolcia 20.03.2013 12:57
bardzo apetycznie wyglada :)
Marta1986 20.03.2013 12:10
pyszności pyszności
Laila2786 20.03.2013 11:42
aż ślinka leci
Piotr-21 20.03.2013 11:37
bardzo dobre
paulina2157 20.03.2013 11:23
uwielbiam te paszteciki
halina17 20.03.2013 11:19
Smacznie wyglądają paszteciki.
Barbara/zuza22_85 20.03.2013 11:17
ooo coś co bardzo lubie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak