Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki z pieczarkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 250 g
śmietana 0,5 szklanka
margaryna 125 g
drożdże 25 g
Farsz:
pieczarki 600 g
cebula 1 szt
jajko 1 szt
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki z pieczarkami

Obrane pieczarki ścieramy na grubych oczkach.

Cebulę kroimy w kosteczkę.

Podsmażamy je na łyżce oleju do momentu aż woda wyparuje z pieczarek.

Doprawiamy do smaku.

Na koniec, gdy już wyłączymy ogień, dodajemy jajko i energicznie mieszamy aż się zetnie.

Farsz odstawiamy do ostudzenia.

Drożdże rozpuszczamy w śmietanie.

Dodajemy do reszty składników i zagniatamy na gładkie ciasto.

Rozwałkowujemy je i wycinamy kółka o średnicy ok. 5 cm.

W połowie możemy powycinać ozdobne otwory, np. grzybki albo gwiazdki.

Na całe kółka nakładamy po łyżeczce farszu,

Przykrywamy ciastem otworem.

Zlepiamy boki i przygniatamy je widelcem.

Paszteciki pieczemy około 35 minut w 180 stopniach.

Podajemy z barszczem grzybowym lub czerwonym.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 08.01.2013 15:22
cudne te Twoje paszteciki
Cukiereczek13 08.01.2013 14:45
super wyglądają :)
Alex_M 08.01.2013 14:40
uwielbiam paszteciki do barszczu!!
Alex_M 08.01.2013 14:40
uwielbiam paszteciki do barszczu!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak