Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki z niespodzianką
Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka, wrzuciłam na rozgrzaną oliwę. Kiedy zaczęła lekko się rumienić dodałam jabłko pokrojone w kostkę,a po chwili wsypałam łyżkę cukru. Smażyłam ciągle mieszając. Kiedy całość była już szklista i lekko zarumieniona dolałam sok z cytryny i pomarańczy, smażyłam około 10 minut, aż masa odparowała i stała się dość zwarta.Bułkę namoczyłam w mleku,odcisnęłam kiedy cała się nasączyła. Wątróbkę, masę cebulową i bułkę zmiksowałam blenderem na niskich obrotach. Masę doprawiłam solą,świeżo zmielonym pieprzem oraz szczyptą szałwii, dodałam jajko i dokładnie wymieszałam. Nałożyłam do połowy wysokości foremek wysmarowanych delikatnie masłem, a później wciskałam w środek każdej śliwkę i dokładałam resztę masy. Wyszło 12 pasztecików o średnicy około 7 cm i wysokości około 5 cm.
Piekłam około 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Podałam na bagietce z suszonym pomidorem i bazylią, ale równie pyszne są z kiszonym ogórkiem.
Smacznego :)