Paszteciki z mięsem mielonym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    0,5 kg
  • drożdże

    50 g
  • jajko

    2 sztuki
  • mleko

    130 ml
  • cukier

    1 łyżka
  • masło

    125 g
  • mięso mielone

    0,5 kg
  • cebula

    2 sztuki
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Farsz: Cebule pokroić w kosteczkę i zeszklić ją na oleju. Na patelnię wrzucić mięso i wszystko podsmażyć. Następnie przełożyć do miski doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodać namoczoną i rozdrobnioną bułkę. Dobrze wszystko wymieszać.

Ciasto: Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać szczyptę soli, a następnie wlać wyrośnięty rozczyn oraz dodać jajka i wszystko wymieszać. Ciasto należy wyrabiać rękami, stopniowo dodając rozpuszczone i wystudzone masło. Ciasto jest wyrobione jeżeli odchodzi od ręki. Jeżeli jest za rzadki, można dodać trochę mąki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm, i pokroić w prostokąty, nakładamy na nie farsz i zawijamy, zaklejając brzegi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem, robić delikatne nacięcia nożem. Po ułożeniu wszystkich smarujemy je rozbełtanym jajkiem.

Włożyć je do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec do zarumienienia (ok 15-20 minut).


Smacznego

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bartek8585 03.09.2012 23:00
zjadłbym takich, tym bardziej że takich nie jadłem
gusia1000 27.08.2012 12:59
Znakomitość.
halina17 14.08.2012 19:47
Smaczne paszteciki.
elficzna 14.08.2012 17:27
dawno ich nie robiłam, narobiłaś mi ochoty :) hih pycha z czerwonym barszczykiem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat