Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki z mięsem i kapustą
Kapustę opłukać, ugotować w drugim garnku aż będzie miękka.
Cebulę posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju.
Mięso, kapustę i cebulę zmielić, dobrze doprawić solą i pieprzem.
Ciasto:
Śmietaną rozmieszać z drożdżami, wlać do przesianej mąki, dodać jajko, sól, miękkie masło i zagnieść ciasto, jeśli się za bardzo klei to dosypać mąki.
Ciasto rozwałkować, kroić na długie prostokąty, na środku kłaść wałek z farszu i zawijać go w cieście, następnie kroić go na niewielkie kawałki, kłaść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Żółtko wymieszać ze śmietaną, smarować nim paszteciki i posypywać je sezamem.
Piec w 190' przez ok. 15 minut.