Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąki pszennej luksusowej
4 szkl. -
masła albo margaryny
250 g -
jajko
3 -
soli
1/3 łyżeczki -
cukru
1 łyżka -
świeżych drożdży
5 dkg -
śmietany
ok. 1/2 szkl. -
gotowanego mięsa
ok. 1,2 kg -
żółtko + mleko
do posmarowania: -
sos sojowy grzybowy
do smaku: -
pieprz ziołowy sól
-
przyprawa kofte bahari
-
Czarnuszka nasiona Prymat
do posypania:
Przepis i sposób przygotowania Paszteciki z mięsem i czarnuszką
Mąkę przesiałam z solą. Drożdże roztarłam z cukrem, odstawiłam żeby zrobiły się płynne. Zimną margarynę wkroiłam do mąki, roztarłam dokładnie palcami tak żeby nie było większych grudek. Wbiłam jajka, wlałam śmietanę 18% i drożdże. Zagniotłam ciasto. Ma być dość elastyczne i gładkie. Podzieliłam je na 8 części. Każdą rozwałkowywałam na prostokąt. Wzdłuż jednego boku nałożyłam farsz, taki wałeczek mięsa i zwinęłam ciasny rulon - brzeg powinien znaleźć się pod spodem. Ostrym nożem pokroiłam rulon na ukośne kawałki. Te ułożyłam luźno na blasze do pieczenia, posmarowałam żółtkiem rozkłóconym z 4 łyżkami mleka i posypałam czarnuszką. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam aż były apetycznie rumiane. Podałam jako dodatek do barszczu czerwonego. Doskonałe są zarówno na gorąco jak i na zimno.
Ciasta nie trzeba na żadnym z etapów przygotowania odstawiać do wyrośnięcia - rośnie dopiero w piekarniku i jest bardzo delikatne!
Komentarze (13)
Załaduj więcej komentarzy (3)