Paszteciki z mięsem i czarnuszką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki pszennej luksusowej

    4 szkl.
  • masła albo margaryny

    250 g
  • jajko

    3
  • soli

    1/3 łyżeczki
  • cukru

    1 łyżka
  • świeżych drożdży

    5 dkg
  • śmietany

    ok. 1/2 szkl.
  • gotowanego mięsa

    ok. 1,2 kg
  • żółtko + mleko

    do posmarowania:
  • sos sojowy grzybowy

    do smaku:
  • pieprz ziołowy sól

  • przyprawa kofte bahari

  • Czarnuszka nasiona Prymat

    do posypania:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso było wołowe, z rosołu. Zmieliłam je, dodałam jajko, 3 łyżki sosu sojowego, ok łyżeczki papryki, pół łyżeczki pieprzu ziołowego i łyżeczki przyprawy kofti bahari (to turecka mieszanka przypraw ziołowych używana do mięs). Na oleju przesmażyłam drobniutko posiekaną cebulę, dodałam do mięsa, wyrobiłam masę.

Mąkę przesiałam z solą. Drożdże roztarłam z cukrem, odstawiłam żeby zrobiły się płynne. Zimną margarynę wkroiłam do mąki, roztarłam dokładnie palcami tak żeby nie było większych grudek. Wbiłam jajka, wlałam śmietanę 18% i drożdże. Zagniotłam ciasto. Ma być dość elastyczne i gładkie. Podzieliłam je na 8 części. Każdą rozwałkowywałam na prostokąt. Wzdłuż jednego boku nałożyłam farsz, taki wałeczek mięsa i zwinęłam ciasny rulon - brzeg powinien znaleźć się pod spodem. Ostrym nożem pokroiłam rulon na ukośne kawałki. Te ułożyłam luźno na blasze do pieczenia, posmarowałam żółtkiem rozkłóconym z 4 łyżkami mleka i posypałam czarnuszką. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam aż były apetycznie rumiane. Podałam jako dodatek do barszczu czerwonego. Doskonałe są zarówno na gorąco jak i na zimno.

Ciasta nie trzeba na żadnym z etapów przygotowania odstawiać do wyrośnięcia - rośnie dopiero w piekarniku i jest bardzo delikatne!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SmacznaPyza 18.11.2013 20:05
ma charakterystyczny smak, wiem że nie wszyscy ją lubią, ale my bardzo - dodaję czarnuszkę także czasami do chleba jak piekę
jasiek 18.11.2013 17:17
ciekawa ta czarnuszka
Miki 23.05.2012 07:32
super
Ela20 31.01.2012 15:25
pysznie wygl?daj? :)
Misia90 27.09.2011 18:04
ekstra
Marysia 27.09.2011 17:04
super
Karolina69 27.09.2011 13:23
fajne
BozenA 10.08.2011 16:48
super
BozenA 10.08.2011 16:48
super
Ania67 14.06.2011 15:23
baaaardzo zachęcające

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat