Paszteciki z kapustą i grzybami leśnymi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasta francuskiego

    opakowanie
  • suszonych grzybów leśnych

    pół słoika o pojemności 1l
  • kiszonej kapusty

    1/2 kg
  • grubej soli morskiej

    łyżka
  • kminku

    łyżka
  • sól, pieprz

  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzewamy do 200˚C.

Grzyby moczymy a następnie gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy i mielimy w maszynce do mięsa lub bardzo drobno siekamy.

Kapustę kiszoną wrzucamy do wrzątku i gotujemy do miękkości, studzimy a następnie drobniutko szatkujemy. Jeśli lubimy mniej kwaśne można najpierw przepłukać kapustę pod bieżącą wodą. Łączymy z grzybami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli farsz jest zbyt suchy można dodać odrobinę oliwy.

Płat ciasta francuskiego kroimy wzdłuż na prostokąty o szerokości ok. 10 cm

Na środek każdego prostokąta nakładamy wzdłuż farsz a następnie składamy na pól, dociskamy brzegi aby się skleiły. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kminkiem i gruboziarnistą solą morską a następnie kroimy w rąby.

Układamy na blasze do pieczenia wysmarowanej masłem i pieczemy przez około 10-12 minut do momentu aż paszteciki się zarumienią.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IlonaAlbertos 29.12.2010 14:35
Wyglądają tak, że palce lizać :)
eli_555 03.12.2010 11:55
pychota
wedith1 01.10.2010 07:53
Pyszne są takie paszteciki!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat