Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki z kapustą i grzybami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na farsz

kapusta kiszona 1 kg
pieczarki 0,5 kg
cebula 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 3 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki

ciasto drożdżowe

mąka pszenna 3 szklanki
drożdże świeże 20 gram
woda letnia 1 szklanka
olej 5 łyżek
cukier 1 szczypta
sól do smaku 1 szczypta

do posmarowania pasztecików

jajko 1 sztuka

Porada

Takie mini paszteciki są wspaniałym dodatkiem do barszczyku lub do różnych zup, a nawet jako sama przekąska.

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki z kapustą i grzybami

Kroki postępowania

1
Pieczarki mielimy w maszynce z otworem o dużych oczkach. Następnie kapustę kiszoną odciśnij lekko z nadmiaru soku i również mielimy. Cebule obierz, pokrój na ćwiartki i zmiel w maszynce. Wszystkie zmielone produkty wkładamy do dużego garnka i dusimy tak długo aż odparuje nadmiar soku. Doprawiamy dobrze pieprzem i lekko solą. Taki farsz powinien być lekko sypki,bez soku.
Krok 1 - Paszteciki z kapustą i grzybami foto
2
Mąkę wsyp do miski , pokrusz drożdże,wsyp cukier i sól. Dodaj olej. Dodaj wodę i zagniataj ciasto. Wlej najpierw 3/4 szklanki wody ponieważ resztę wody dodawaj stopniowo aby wyregulować gęstość ciasta. Mąki są różne i czasem wychodzi mniej wody , a czasem więcej. wszystkie składniki zagniatamy aby ciasto odchodziło od dłoni i było elastyczne. Tak jak na zdjęciu. Odstaw ciasto na 20 minut aż do wyrośnięcia.
Krok 2 - Paszteciki z kapustą i grzybami foto
3
Następnie podziel ciasto na 3 części. Wyłóż jedną część ciasta na blat podsypany mąka i rozwałkuj na prostokąt.
Krok 3 - Paszteciki z kapustą i grzybami foto
4
Wyłóż farsz i rozsmaruj na całości. Złóż boki do środka i zwiń zwarcie w rulon.
Krok 4 - Paszteciki z kapustą i grzybami foto
6
Tak przygotowany rulon ponacinaj pod skosem.
Krok 5 - Paszteciki z kapustą i grzybami foto
7
Ułóż na blaszce wyłożonej papierem, posmaruj roztrzepanym jajkiem i zapiekaj około 10-15 minut
Krok 6 - Paszteciki z kapustą i grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 23.03.2015 23:19
to prawda - trzeba, bo samo się nie zrobi ;)
Klausia 16.11.2014 17:39
Trzeba w końcu zrobić :)
Marta Ryżek-Kalkowska 25.10.2014 20:41
Hrabina paszteciki smaczniejsze :)
Hrabina w kuchni 24.10.2014 21:45
Smaczne te zdjęcia :)
Marta Ryżek-Kalkowska 24.10.2014 13:25
TO PRAWDA DO BARSZCZYKU IDEALNE :)))
Anna133 24.10.2014 13:04
ja uwielbiam to danie do tego barszczyk mniam
BernadettaP 24.10.2014 11:57
Oooo, jeszcze tylko kubek barszczyku :)
Renata22 24.10.2014 11:02
wspaniała przekąska! a jakie cudne zdjęcia!
Marta Ryżek-Kalkowska 24.10.2014 10:25
i zawsze się odbiję w bombkach jak robię zdjęcia haha
Marta Ryżek-Kalkowska 24.10.2014 10:24
Częstujcie się :) Agata ja mam święta na okrągło,bo często robię w ciągu roku takie dania.
Wacław 24.10.2014 10:20
smacznie i ładnie podane :-)
gosia56 24.10.2014 10:10
pyszne paszteciki;)
2milutka 24.10.2014 09:47
a u Marty świątecznie:)
bietka 24.10.2014 09:30
wyglądaja pysznie, czy mogę się poczęstować ?
engie23 24.10.2014 09:26
apetycznie wyglądają
Czyki 24.10.2014 09:24
Do barszczyku idealne :)
IZABELA29 24.10.2014 08:40
uwielbiam takie paszteciki
Anna169Hosz 24.10.2014 08:12
Uwielbiam taki farsz.
bhb8 23.10.2014 23:57
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak