Paszteciki z kapustą i grzybami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na farsz

  • kapusta kiszona

    1 kg
  • pieczarki

    0,5 kg
  • cebula

    2 sztuki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3 sztuki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • sól

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    0,5 łyżeczki

ciasto drożdżowe

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • drożdże świeże

    20 gram
  • woda letnia

    1 szklanka
  • olej

    5 łyżek
  • cukier

    1 szczypta
  • sól do smaku

    1 szczypta

do posmarowania pasztecików

  • jajko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Paszteciki z kapustą i grzybami foto
Pieczarki mielimy w maszynce z otworem o dużych oczkach. Następnie kapustę kiszoną odciśnij lekko z nadmiaru soku i również mielimy. Cebule obierz, pokrój na ćwiartki i zmiel w maszynce. Wszystkie zmielone produkty wkładamy do dużego garnka i dusimy tak długo aż odparuje nadmiar soku. Doprawiamy dobrze pieprzem i lekko solą. Taki farsz powinien być lekko sypki,bez soku.
Krok 2 - Paszteciki z kapustą i grzybami foto
Mąkę wsyp do miski , pokrusz drożdże,wsyp cukier i sól. Dodaj olej. Dodaj wodę i zagniataj ciasto. Wlej najpierw 3/4 szklanki wody ponieważ resztę wody dodawaj stopniowo aby wyregulować gęstość ciasta. Mąki są różne i czasem wychodzi mniej wody , a czasem więcej. wszystkie składniki zagniatamy aby ciasto odchodziło od dłoni i było elastyczne. Tak jak na zdjęciu. Odstaw ciasto na 20 minut aż do wyrośnięcia.
Krok 3 - Paszteciki z kapustą i grzybami foto
Następnie podziel ciasto na 3 części. Wyłóż jedną część ciasta na blat podsypany mąka i rozwałkuj na prostokąt.
Krok 4 - Paszteciki z kapustą i grzybami foto
Wyłóż farsz i rozsmaruj na całości. Złóż boki do środka i zwiń zwarcie w rulon.
Krok 5 - Paszteciki z kapustą i grzybami foto
Tak przygotowany rulon ponacinaj pod skosem.
Krok 6 - Paszteciki z kapustą i grzybami foto
Ułóż na blaszce wyłożonej papierem, posmaruj roztrzepanym jajkiem i zapiekaj około 10-15 minut
Marta Ryżek-Kalkowska
Takie mini paszteciki są wspaniałym dodatkiem do barszczyku lub do różnych zup, a nawet jako sama przekąska.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marta Ryżek-Kalkowska 23.03.2015 23:19
to prawda - trzeba, bo samo się nie zrobi ;)
Klausia 16.11.2014 17:39
Trzeba w końcu zrobić :)
Marta Ryżek-Kalkowska 25.10.2014 20:41
Hrabina paszteciki smaczniejsze :)
Hrabina w kuchni 24.10.2014 21:45
Smaczne te zdjęcia :)
Marta Ryżek-Kalkowska 24.10.2014 13:25
TO PRAWDA DO BARSZCZYKU IDEALNE :)))
Anna133 24.10.2014 13:04
ja uwielbiam to danie do tego barszczyk mniam
BernadettaP 24.10.2014 11:57
Oooo, jeszcze tylko kubek barszczyku :)
Renata22 24.10.2014 11:02
wspaniała przekąska! a jakie cudne zdjęcia!
Marta Ryżek-Kalkowska 24.10.2014 10:25
i zawsze się odbiję w bombkach jak robię zdjęcia haha
Marta Ryżek-Kalkowska 24.10.2014 10:24
Częstujcie się :) Agata ja mam święta na okrągło,bo często robię w ciągu roku takie dania.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat