Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki z kapustą i grzybami.

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże świeże 10 dag
mąka pszenna 6 szkl po 250 ml
masło 60 dag
jaja 5 szt
sól 2 płaska łyżeczka
śmietana 10 łyżek
kapusta kiszona 1 kg
grzyby suszone 3 garści
powidła śliwkowe 165 ml
cebula 1 duża sztuka
olej 4 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
mak opcjonalnie 1-2 łyżki
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 6 ziaren

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki z kapustą i grzybami.

Kapustę na farsz zaczęłam przygotowywać na 3 dni wcześniej.Wypłukałam ją,włożyłam do garnka ,dodałam namoczone wcześniej grzyby,ziele angielskie,jałowiec,liść laurowy,lubczyk i podłałam 2 szklankami wody, w której moczyły się grzyby.Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na oleju,dodałam do kapusty.Gotowałam do miękkości kapusty,dołożyłam powidła śliwkowe i chwilę pogotowałam razem,uważając by się nie przypaliła.Przez następne dwa dni zagotowywałam całość i chwilę razem gotowałam,aby smaki się przegryzły a kapusta nabrała pełnego aromatu. Na stolnicę przesiać mąkę,posiekać ją nożem z masłem i pokruszonymi w palcach drożdżami .Wsypać sól,wbić 4 jajka i wlać śmietanę.Szybko zagnieść,aby ciasto miało jak najkrócej kontakt z ciepłymi dłońmi,dzięki temu rogaliki są kruchutkie. Odstawić ciasto do lodówki nakrywając je z wierzchu np.lnianą ściereczką na ok. 3 godziny. Ciasto po określonym czasie wyjąć z lodówki i podzielić na 3 porcje. Każdą rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na prostokąt o szer.ok.15 cm.Na środku wzdłuż nałożyć farsz z kapusty i grzybów i zwinąć całość w rulon.Brzeg, do którego zwijamy posmarować wzdłuż białkiem i lekko docisnąć,by ciasto się skleiło.Skleić też końce naszych rulonów i kroić ukośnie w poprzek na ok.4-6 cm kawałki.Układać je na wyłożonych papierem do pieczenia blachach pozostawiając odstępy ok.2-3 cm, pomiędzy pasztecikami.Wierzchy smarować rozmąconym żółtkiem wymieszanym z pozostałym ze sklejania ciasta białkiem. Posypać makiem.Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec ok.30 minut w termoobiegu.Paszteciki robiłam nieco grubsze i uzyskałam ok.80 sztuk.Część córka zabrała na wigilię klasową a część przeznaczona była na wigilię.Nadmiar zamroziłam. Pysznie smakują z czerwonym barszczykiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 15.04.2014 08:53
Bardzo dobre
jasiek 18.11.2013 17:16
doskonałe do kwaszonego barszczyku
Stenka 21.10.2013 16:59
pysznie się prezentują
Madziela 10.06.2013 12:55
ajajaj takie paszteciki jak marzenie... :o
miroslawa 14.03.2013 04:38
uwielbiam te paszteciki
czekoladka_m 13.03.2013 17:51
Mmm, moje ulubione... Jak ładnie Ci wyszły:)
babajaga1969 13.03.2013 11:55
takie paszteciki są wspaniałe :)
pestka 13.03.2013 10:44
wspaniale i smakowicie wyglądają
Ewa104 13.03.2013 09:57
Oj Buniu już tylko wspomnienie po nich zostało.Ale następnym razem nie omieszkam.
Babciagramolka 13.03.2013 09:47
Ewciu zapakój kilka dla mnie na wynos
kupiska 13.03.2013 09:38
Duzo przy nich pracy ale takie wlasne sa smaczne...
Kazimierz1 13.03.2013 09:38
wyglądają pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak