Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki z fasolą i serem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Paszteciki

mąka 1 kg
drożdże 10 dag
mleko 1/2 litra
cukier drobny 1 łyżka
jajko 4 sztuka
oliwa 1/2 szklanka
sól szczypta

Farsz

fasolka szparagowa 600 gram
ser żółty 1/2 kostka
koperek 1/2 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki z fasolą i serem

Kroki postępowania

1
Fasolę gotujemy w garnku w tradycyjny sposób. W tym czasie robimy zaczyn na nasze paszteciki. Łączymy ze sobą drożdże, cukier, mąkę i połowę z przygotowanego mleka. Odstawiamy na około 10 minut czekając aż ciasto "urośnie".
Gdy to nastąpi do zaczyny dodajemy resztę mleka, cukier, roztrzepane wcześniej jaja i szczyptę soli. Ciasto ugniatamy. Pod koniec ugniatania dodajemy oliwę. Fasolę gotujemy w garnku w tradycyjny sposób. W tym czasie robimy zaczyn na nasze paszteciki. Łączymy ze sobą drożdże, cukier, mąkę i połowę z przygotowanego mleka. Odstawiamy na około 10 minut czekając aż ciasto "urośnie".
Gdy to nastąpi do zaczyny dodajemy resztę mleka, cukier, roztrzepane wcześniej jaja i szczyptę soli. Ciasto ugniatamy. Pod koniec ugniatania dodajemy oliwę.
Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy (nie za cienko) i przecinamy na paski.
Krok 1 - Paszteciki z fasolą i serem  foto
2
Na każdym pasku z ciasta układamy ugotowaną wcześniej fasolkę, straty na tarce ser i drobno posiekany koperek.
Krok 2 - Paszteciki z fasolą i serem  foto
3
Każdy pasek przykrywamy kolejną warstwą ciasta, zalepiamy i przecinamy w średniej wielkości paszteciki.
Krok 3 - Paszteciki z fasolą i serem  foto
4
Każdy paszteciki smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30-40 minut (sprawdzamy aż będą rumiane).
Jemy jako dodatek, np. do barszczu
Krok 4 - Paszteciki z fasolą i serem  foto
5
Paszteciki po upieczeniu powinny być rumiane.
Krok 5 - Paszteciki z fasolą i serem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 24.10.2014 12:41
apetyczne.
Kuchenka 23.10.2014 10:12
bardzo fajnie się prezentują
Renataj 22.10.2014 20:49
Bardzo ciekawy pomysł na farsz.
Renata22 22.10.2014 19:23
bardzo fajny pomysł!
jasiek 22.10.2014 17:01
pyszny farsz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak