Paszteciki z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami i oliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchew

    2 sztuki
  • pietruszka korzeń

    1 sztuka
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • jaja

    2 sztuki
  • suszone pomidory

    3 sztuki
  • oliwa

    2 łyżki
  • oliwki zielone

    10 sztuk
  • soczewica czerwona

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa obierz i ugotuj w osolonej wodzie. W osobnym garnku ugotuj soczewicę. Niech wystygnie.Na patelni rozgrzej oliwę. Dadaj cebulę pokrojoną niedbale. Kiedy wszystko ostygnie wrzuć do malaksera, dodając po jednym jajku. Na koniec dodaj oliwki i posiekane suszone pomidory.Wmieszaj teraz rozmaryn.
Osól i dopraw pieprzem lub czerwoną papryczką chilli. Jeśli lubisz pikantne.

Nałóż do wysmarowanej masłem lub olejem formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok 35 minut. Musisz sprawdzać bo paszteciki są maleńkie i pieką się szybciej niż te w dużych formach.

Dekoruj świeżym rozmarynem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
norweska20 18.02.2014 08:13
jak pięknie podany..zachęca do wypróbowania
tatiana2 13.09.2013 14:27
ciekawy pomysł na paszteciki :)
AZgotuj 13.09.2013 12:42
Składniki na pasztet są klasyczne. To znaczy proporcje . Suszone pomidory i oliwki to już moja konwencja. Były w lodówce to wykorzystałam.
Iwona56 13.09.2013 12:02
wyglądają pięknie
aisoglam 13.09.2013 07:20
Ciekawy przepis :)
kasienka23 12.09.2013 18:09
świetne paszteciki!
IwonaDD 12.09.2013 17:42
rewelacja, chciałabym spróbować:)
idealme 12.09.2013 17:08
bajecznie wyglądają :)
Monika-twin 12.09.2013 16:25
ale extra,to wlasna inwencja?
sylwia_mc 12.09.2013 15:29
Pyszny pasztet

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat