Paszteciki z ciasta serowego z grzybami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • śmietana 18 proc

    1 łyżka
  • olej

    3 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
  • Bulion grzybowy

    1 szklanka
  • śmietana 18 proc

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • duże cebule

    2
  • pieprz i sól

  • DODATKOWO:

  • masło

  • olej

  • kminek do posypania

  • żółtko do posmarowania

  • mąka do podsypywania stolnicy

  • kasza manna

  • grzyby leśne

    3 obgotowane
  • twaróg

    4 (półtłusty)
  • jajko

    2 rozmiar L
  • kasza gryczana

    pół prażona
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę złączyć z proszkiem do pieczenia i solą, przesiekać z twarogiem, potem dodać też 2 jajka, śmietanę i olej. Zagnieść ciasto,wyrobić i odstawić.
Na rozgrzanym oleju przyrumienić cebulę, dodać ugotowane grzyby (u mnie prawdziwki i podgrzybki), smażyć razem, doprawić tymiankiem, zdjąć z patelni. Patelnię z grzybami i cebulą zalać szklanką bulionu, zagotować, dodać kaszę. Gdy ta już będzie miękka, dodać łyżkę masła, wymieszać, dodać śmietanę, smażyć razem kilka minut. Doprawić solą i pieprzem, oprószyć łyżką mąki i szybko wymieszać. Farsz ostudzić.
rozwałkowane ciasto pokroić na prostokąty, na środku każdego kłaść łyżkę farszu, składać najpierw boki, potem końce, formując paszteciki. Układać na natłuszczonej, wysypanej manną blasze. Gotowe paszteciki z wierzchu smarować żółtkiem, posypywac kminkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut na rumiano w 180 stopniach (góra-dół).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Lis 19.12.2013 21:27
Fajny pomysł na paszteciki:)
lara 24.10.2013 15:02
bardzo fajne!
joanna30 24.10.2013 12:33
Chętnie bym zjadła takiego pasztecika :) smaczniutki :)
Krakowianka 24.10.2013 10:34
mmmm ale pyszności! wyglądają obłędnie!!
matesko 24.10.2013 09:22
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat