Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki z ciasta serowego z grzybami
Na rozgrzanym oleju przyrumienić cebulę, dodać ugotowane grzyby (u mnie prawdziwki i podgrzybki), smażyć razem, doprawić tymiankiem, zdjąć z patelni. Patelnię z grzybami i cebulą zalać szklanką bulionu, zagotować, dodać kaszę. Gdy ta już będzie miękka, dodać łyżkę masła, wymieszać, dodać śmietanę, smażyć razem kilka minut. Doprawić solą i pieprzem, oprószyć łyżką mąki i szybko wymieszać. Farsz ostudzić.
rozwałkowane ciasto pokroić na prostokąty, na środku każdego kłaść łyżkę farszu, składać najpierw boki, potem końce, formując paszteciki. Układać na natłuszczonej, wysypanej manną blasze. Gotowe paszteciki z wierzchu smarować żółtkiem, posypywac kminkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut na rumiano w 180 stopniach (góra-dół).