Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki z ciasta francuskiego

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby suszone 2-3 dag
pieczarki 20 dag
kapusta biała 1/2 kg
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
jajko 1 szt
cebula 1 szt
smalec 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
sos sojowy do smaku
sezam 2-3 łyżki
ciasto francuskie 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki z ciasta francuskiego

Kroki postępowania

1
Grzyby suszone umyć i zamoczyć przynajmniej na 2 godziny. Następnie ugotować, wyjąć z wywaru i drobno posiekać. Kapustę białą ( nie kiszoną) ugotować, odcedzić ostudzić i bardzo drobno posiekać. Na smalcu zeszklić posiekaną cebulę, dodać drobno posiekane lub starte na tarce o dużych oczkach pieczarki, smażyć około 6-7 minut. Następnie do farszu włożyć posiekaną kapustę, suszone grzyby, bułkę tartą. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać, smażyć przez kilka minut. Ciasto francuskie ułożyć na desce, wzdłuż dłuższego boku nałożyć farsz.
Krok 1 - Paszteciki z ciasta francuskiego foto
2
Ciasto zwinąć w rulon, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem.
Krok 2 - Paszteciki z ciasta francuskiego foto
3
Pokroić na 4 cm kawałki, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Krok 3 - Paszteciki z ciasta francuskiego foto
4
Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 200 stopni około 12-15 minut. Podawać z czystym czerwonym barszczem.
Krok 4 - Paszteciki z ciasta francuskiego foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malinka83 10.03.2013 16:47
BARDZO FAJNE
IwonaKa 01.01.2013 15:29
wyglądaja bardzo smakowicie
Dorota76 01.01.2013 14:15
małe co nieco
olkaaa 31.12.2012 09:03
bardzo fajne
Katarzyna/kate1980 30.12.2012 21:52
uwielbiam ciasto francuskie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak