Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PASZTECIKI "POSIEKANE BOLOGNESE"

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 600 gram
drożdże świeże 40 gram
masło 125 gram (roztopione)
jaja 3 szt.
cukier 2 łyżki
mleko 1/2 szkl.

FARSZ

filet z kurczaka 2 szt.
przyprawa kebab- gyros Prymat 2 łyżki
sól 1 szczypta
ketchup łagodny 2 łyżki
przecier pomidorowy 2 łyżki
cebula 1 szt.
ząbek czosnku 1 szt.
olej 1 łyżka
bazylia 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżeczka

DODATKOWO

przecier pomidorowy 2 łyżki

Porada

Połowa ciasta zostanie, dlatego można podwoić farsz lub zrobić z innym farszem np. z kapusta i grzybami. Polecam odgrzane w mikrofali.

Przepis i sposób przygotowania na: PASZTECIKI "POSIEKANE BOLOGNESE"

1.
Przygotować rozczyn: Mleko podgrzać aby było ciepłe. Dodać cukier, drożdże i 1 łyżkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto: Mąkę, jaja, masło wymieszać. Dodać rozczyn. Zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 h.
2.
Filety umyć, osuszyć i posiekać bardzo drobno. Przyprawić przyprawą kebab gyros oraz solą. Podsmażyć na złoty kolor, Dodać przecier, ketchup oraz bazylię i majeranek. Wymieszać. Cebulkę i czosnek obrać. Podsmażyć na złoto a następnie dodać do farszu.
3.
Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować w kształcie prostokąta. Na rogu nakładać farsz i zwijać. Przecinać wzdłuż na kształt pasztecika. Wykładać na wyłożoną pergaminem blachę a następnie każdy pasztecik posmarować przecierem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 20-25 min. Kiedy staną się złociste, wyciągamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 28.05.2015 21:17
fajnie nadziane
Gracer 28.05.2015 20:37
apetyczne paszteciki
agnieszka214 28.05.2015 20:32
smaczne paszteciki mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak