Paszteciki fińskie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    250 gram
  • masło

    150 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    1 łyżeczka
  • śmietana 18 proc

    4 łyżka
  • sezam

Farsz

  • kapusta kiszona

    300 gram
  • grzyby suszone

    100 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • olej do smażenia

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto zagnieść i wstawić do lodówki.
Kapustę i grzyby ugotować, cebulę zeszklić na oleju. Składniki połączyć ze sobą doprawić pieprzem.
Ciasto rozwałkować i wykrawać kwadraty na no kłaść farsz i zwijać w rulon.
Paszteciki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem.
Piec na złoty kolor w temp. 200 stopni (około 15-20 minut).
Zamiast grzybów można użyć pieczarek, lub mięsa. Zamiast sezamu można użyć kminku. Ja je podawałam do wigilijnego barszczu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat