Paszteciki drożdżowe z młodą kapustą i pieczarkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    400 g
  • drożdże

    30 g
  • mleko

    3/4 szkl
  • cukier

    1 łyżeczka
  • jajko

    1 szt
  • margaryna

    50 g
  • sól

    1 łyżeczka

Farsz

  • kapusta

    0,5 główki (młoda)
  • pieczarki

    150 g
  • cebula

    1 szt
  • masło

    2 łyżki
  • woda

    5 łyżek
  • kminek

    1 łyżeczka
  • sól

  • pieprz

Dodatkowo

  • jajko

    do posmarowania
  • Czarnuszka nasiona Prymat

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Paszteciki drożdżowe z młodą kapustą i pieczarkami foto
Ciasto: Do ciepłego mleka dodaj pokruszone drożdże, cukier oraz 1 łyżeczkę mąki. Wymieszaj i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do miski.
Dodaj jajko, rozczyn, sól oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Wyrób ciasto. Oprósz mąką i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.
Krok 2 - Paszteciki drożdżowe z młodą kapustą i pieczarkami foto
Farsz: Kapustę drobno pokrój. Pieczarki pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki razem z cebula przełóż na patelnię. Smaż przez około 5 minut na maśle.
Krok 3 - Paszteciki drożdżowe z młodą kapustą i pieczarkami foto
Dodaj kapustę i wymieszaj. Wsyp kminek i wlej wodę. Smaż przez około 10 minut. Farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Krok 4 - Paszteciki drożdżowe z młodą kapustą i pieczarkami foto
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i rozwałkuj.
Krok 5 - Paszteciki drożdżowe z młodą kapustą i pieczarkami foto
Brzeg ciasta natnij nożem. Obok ułóż wzdłuż porcję farszu. Ciasto złóż (nacięciami do góry), brzegi lekko dociśnij. Odetnij pozostałe ciasto. Ciasto z farszem pokrój na 10 cm kawałki.
Krok 6 - Paszteciki drożdżowe z młodą kapustą i pieczarkami foto
Paszteciki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp czarnuszką. Piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Patrycja33 22.08.2016 09:40
wygladaja wspaniale,az slinka leci:-)
gosia56 01.07.2016 10:41
super paszteciki
halina17 30.06.2016 19:30
Bardzo smaczne
Janina 30.06.2016 16:32
Fajne z barszczykiem;))
jagoda5913 30.06.2016 11:51
moje smaki
Malinka 30.06.2016 11:12
Z pewnością bardzo smaczne!
adelajda 30.06.2016 10:49
Do barszczyku, pycha :)
Grazyna0211 30.06.2016 10:21
ładnie się prezentują
Motorek 30.06.2016 09:35
fajne paszteciki
dodi 30.06.2016 09:30
ale bym zjadła

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat