Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka pszenna
1/2 kg -
drożdże suche
7 g -
mleko ciepłe
1 szklanka -
jajko
2 sztuki -
sól
1 łyżeczka -
oliwa
2 łyżki -
jajko
do posmarowania ciasta -
mak
do posypania
Farsz
-
mięso gotowane
60-70 dag -
rosół
1/2 szkalnki -
cebula
1 sztuka -
czosnek
2 ząbki -
oliwa
3 łyżki -
sól i pieprz
do smaku -
Majeranek suszony Prymat
1 łyżeczka
Przepis i sposób przygotowania Paszteciki drożdżowe z mięsem
Kroki postępowania

Cebulę i czosnek obieram, siekam drobniutko, duszę na małej patelni na oliwie, aż się zeszkli. Gotowane mięso mielę przez maszynkę, mieszam z ciepłym wywarem z rosołu, dodaję podduszoną cebulę z czosnkiem, doprawiam do smaku solą pieprzem oraz majerankiem, mieszam dokładnie

Mąkę pszenną mieszam z suchymi drożdżami, wlewam ciepłe mleko, dodaję jajka oraz sól wyrabiam dokładnie ciasto ręką. Odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę aby podrosło.

Tak samo postępuję z drugą częścią ciasta.


Podaję z czerwonym barszczem.
Smacznego.
Paszteciki drożdżowe robię zawsze z mięsa na którym gotuję niedzielny rosół , wtedy nie mam problemu z pozbyciem się go, zawsze jest to mięso drobiowe i wołowe. Podaję je tradycyjnie z domowym barszczem czerwonym. Smakują rewelacyjnie.![]()
Komentarze (3)