Paszteciki drożdżowe z mięsem

Paszteciki drożdżowe z mięsem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1/2 kg
  • drożdże suche

    7 g
  • mleko ciepłe

    1 szklanka
  • jajko

    2 sztuki
  • sól

    1 łyżeczka
  • oliwa

    2 łyżki
  • jajko

    do posmarowania ciasta
  • mak

    do posypania

Farsz

  • mięso gotowane

    60-70 dag
  • rosół

    1/2 szkalnki
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • oliwa

    3 łyżki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Paszteciki drożdżowe z mięsem

Kroki postępowania

Krok 1 - Paszteciki drożdżowe z mięsem foto
1. Farsz:
Cebulę i czosnek obieram, siekam drobniutko, duszę na małej patelni na oliwie, aż się zeszkli. Gotowane mięso mielę przez maszynkę, mieszam z ciepłym wywarem z rosołu, dodaję podduszoną cebulę z czosnkiem, doprawiam do smaku solą pieprzem oraz majerankiem, mieszam dokładnie
Krok 2 - Paszteciki drożdżowe z mięsem foto
2. Przygotowuję ciasto:
Mąkę pszenną mieszam z suchymi drożdżami, wlewam ciepłe mleko, dodaję jajka oraz sól wyrabiam dokładnie ciasto ręką. Odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę aby podrosło.
Krok 3 - Paszteciki drożdżowe z mięsem foto
3. Na podsypaną stolicę mąkę wykładam połowę ciasta, wałkuję na cienki prostokąt, na środku układam mięsny farsz, następnie zlepiam brzegi i powstały rulon odwracam łączeniem do dołu.

Tak samo postępuję z drugą częścią ciasta.
Krok 4 - Paszteciki drożdżowe z mięsem foto
4. Przykrywam rulony ciasta z farszem ściereczką bawełnianą, zostawiam na 15 minut aby podrosło, po czym kroję nożem na kawałki,
Krok 5 - Paszteciki drożdżowe z mięsem foto
układam na blasze wyłożonej pergaminem, smaruję rozkłóconym jajkiem z łyżką mleka, posypuję suchym makiem lub sezamem, piekę 25 minut w temp 175*c.

Podaję z czerwonym barszczem.
Smacznego.
2milutka
Paszteciki drożdżowe robię zawsze z mięsa na którym gotuję niedzielny rosół , wtedy nie mam problemu z pozbyciem się go, zawsze jest to mięso drobiowe i wołowe. Podaję je tradycyjnie z domowym barszczem czerwonym. Smakują rewelacyjnie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Babeczka35 18.04.2017 07:14
Bardzo smacznie.
jan_mag 17.04.2017 23:09
Mniam pyszne!
olkaaa 17.04.2017 17:16
muszę zrobić

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat