Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki drożdżowe z mięsem

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1/2 kg
drożdże suche 7 g
mleko ciepłe 1 szklanka
jajko 2 sztuki
sól 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki
jajko do posmarowania ciasta
mak do posypania

Farsz

mięso gotowane 60-70 dag
rosół 1/2 szkalnki
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
oliwa 3 łyżki
sól i pieprz do smaku
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka

Porada

Paszteciki drożdżowe robię zawsze z mięsa na którym gotuję niedzielny rosół , wtedy nie mam problemu z pozbyciem się go, zawsze jest to mięso drobiowe i wołowe. Podaję je tradycyjnie z domowym barszczem czerwonym. Smakują rewelacyjnie.

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki drożdżowe z mięsem

Kroki postępowania

1
1. Farsz:
Cebulę i czosnek obieram, siekam drobniutko, duszę na małej patelni na oliwie, aż się zeszkli. Gotowane mięso mielę przez maszynkę, mieszam z ciepłym wywarem z rosołu, dodaję podduszoną cebulę z czosnkiem, doprawiam do smaku solą pieprzem oraz majerankiem, mieszam dokładnie
Krok 1 - Paszteciki drożdżowe z mięsem foto
2
2. Przygotowuję ciasto:
Mąkę pszenną mieszam z suchymi drożdżami, wlewam ciepłe mleko, dodaję jajka oraz sól wyrabiam dokładnie ciasto ręką. Odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę aby podrosło.
Krok 2 - Paszteciki drożdżowe z mięsem foto
3
3. Na podsypaną stolicę mąkę wykładam połowę ciasta, wałkuję na cienki prostokąt, na środku układam mięsny farsz, następnie zlepiam brzegi i powstały rulon odwracam łączeniem do dołu.

Tak samo postępuję z drugą częścią ciasta.
Krok 3 - Paszteciki drożdżowe z mięsem foto
4
4. Przykrywam rulony ciasta z farszem ściereczką bawełnianą, zostawiam na 15 minut aby podrosło, po czym kroję nożem na kawałki,
Krok 4 - Paszteciki drożdżowe z mięsem foto
5
układam na blasze wyłożonej pergaminem, smaruję rozkłóconym jajkiem z łyżką mleka, posypuję suchym makiem lub sezamem, piekę 25 minut w temp 175*c.

Podaję z czerwonym barszczem.
Smacznego.
Krok 5 - Paszteciki drożdżowe z mięsem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 18.04.2017 07:14
Bardzo smacznie.
jan_mag 17.04.2017 23:09
Mniam pyszne!
olkaaa 17.04.2017 17:16
muszę zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak