Paszteciki drożdżowe z kapusta i pieczarkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

  • drożdże

  • jajko

  • mleko

  • pieczarki

  • cebula

  • mak

  • kminek Prymat

  • kapusta kiszona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Paszteciki drożdżowe z kapusta i pieczarkami foto
Ciasto:
4 szkl mąki + do podsypywania
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1,5 szkl mleka
1/2 miękkiej margaryny
2 jajka
30 g drożdży

Farsz:
60 dag kapusty kiszonej
4 duże pieczarki
duża cebula
2 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony pieprz
liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka przyprawy do dań z kapusty

żółtko+ 2 łyżki mleka do posmarowania
kminek i mak do posypania

Farsz najlepiej przygotować wcześniej: Kapustę drobno poszatkować, zalać wodą i zagotować. Przecedzić, zalać świeżą wodą (nie więcej niż poziom kapusty- woda powinna odparować podczas gotowania), dodać przyprawy i ugotować do miękkości. W międzyczasie zeszklić na oleju drobno posiekaną cebulę, dodać drobno pokrojone pieczarki i usmażyć. Kapustę wymieszać z pieczarkami, ostudzić.
Krok 2 - Paszteciki drożdżowe z kapusta i pieczarkami foto
Ciasto: do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, margarynę i jajko. Mleko lekko podgrzać wymieszać z drożdżami i wlać do miski z pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść (w razie potrzeby podsypać mąką) i podzielić na 3 części. Stolnicę podsypać odrobiną mąki i każdą część rozwałkować na długie prostokąty. Przy dłuższym boku rozłożyć farsz, drugi brzeg lekko zwilżyć wodą (lepiej się skleją) i zwinąć długą roladę. Pokroić na paszteciki.
Krok 3 - Paszteciki drożdżowe z kapusta i pieczarkami foto
Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, posmarować żółtkiem i posypać kminkiem lub makiem. Piec ok 15-20 minut w 180 stopniach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
iziona 16.12.2013 13:22
Bardzo, bardzo apetyczne :)
olla85 15.12.2013 18:16
Świetne paszteciki. Uwielbiam :)
gosia56 15.12.2013 13:30
pyszne paszteciki
mikrusiak 15.12.2013 13:18
pysznie wygladają....:)
mikrusiak 15.12.2013 13:03
wyglądają pyszsznie...:D
aniagdz 15.12.2013 11:56
lubię! i z barszczykiem;)
Olga_SK 15.12.2013 10:39
Do barszczyku pysznie nie tylko w Święta :)
Ola1984 15.12.2013 10:33
Moje ulubione :)
V_kuchareczka 15.12.2013 10:10
uwielbiam takie
Mira85 15.12.2013 10:03
super pasztecicki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat