Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki drożdżowe (z kapustą i grzybami)

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1,5 szkl
jaja 2 szt
cukier 1 łyżeczka
drożdże 2 dkg
masło 2 łyżki
mleko 1/2 szkl
Farsz:

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki drożdżowe (z kapustą i grzybami)

Kroki postępowania

1
W misce rozpuszczam drożdże w 3 łyżkach ciepłego mleka, z dodatkiem 1 łyżki mąki i łyżeczki cukru. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Krok 1 - Paszteciki drożdżowe (z kapustą i grzybami) foto
2
Następnie dodaję jajka, resztę mąki i mleko i wyrabiam ciasto.
Tłuszcz należy stopić w rondelku i lekko przestudzić. Dodawać do ciasta strumieniem i zarobić aż ciasto będzie odchodzić od rąk. W razie potrzeby dodać więcej maki.
Krok 2 - Paszteciki drożdżowe (z kapustą i grzybami) foto
3
Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
W między czasie przygotować farsz- ja dałam kapustę z grzybami.
Wyrośnięte ciasto jeszcze krótko zarobić, następnie rozwałkować i wyciąć prostokąty.
Nałożyć farsz i uformować paszteciki
Krok 3 - Paszteciki drożdżowe (z kapustą i grzybami) foto
4
Uformowane pasztety ułożyć na pergaminie, posmarować rozmąconym jajkiem.
Krok 4 - Paszteciki drożdżowe (z kapustą i grzybami) foto
5
Piec ok 35min w temp 180st.C
Krok 5 - Paszteciki drożdżowe (z kapustą i grzybami) foto
6
Podawać do barszczu :)

SMACZNEGO!!
Krok 6 - Paszteciki drożdżowe (z kapustą i grzybami) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota59 25.11.2013 17:43
bardzo apetyczne
caralajna 15.05.2013 18:46
oj lubię paszteciki, a własnej roboty są najsmaczniesze
adelajda 22.03.2013 08:18
super smaczne !
Alex_M 16.02.2013 12:43
pycha
czekoladka_m 14.02.2013 22:00
moje ulubione:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak