Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

paszteciki drożdżowe z grzybami i kapustą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 500 g
drożdże 15 g
cukier 5 g
mleko 250 ml
sól szczypta
Farsz:
kapusta kwaszona 500 g
cebula 1 sztuka
masło 2 łyżki
ser żółty 40 g
sól, pieprz do smaku
tłuszcz do formy
grzyby suszone 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: paszteciki drożdżowe z grzybami i kapustą

Grzyby umyć, namoczyć na 12 godz. Ugotować w tej samej wodzie.

Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozetrzeć z cukrem w garnuszku dodając 2 łyżki ciepłego mleka. W mące zrobić zagłębienie, wlać płyn, zarobić rozczyn gęstości śmietany, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy objętość rozczynu zwiększy się 2 razy, dodać sól i resztę ciepłej wody lub mleka. Zagnieść ciasto. Wyrabiać aż zacznie odstawać od ręki i ukażą się pęcherzyki powietrza. Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godz.

Kapustę pokroić drobno, zalać wywarem z grzybów, ugotować. Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na rozgrzanym maśle, oprószyć mąką.

Ugotowane grzyby posiekać, kminek zemleć. Kapustę wymieszać z grzybami, cebulą, przyprawić solą, pieprzem i kminkiem.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt grubości 0,5 cm, pokroić w pasy szerokości 10 cm. Na środku każdego pasa ułożyć wałeczek farszu, brzeg ciasta zawinąć w ten sposób, by spód wystawał na 1 cm. Pokroić ukośnie na kawałki długości 4 cm. Paszteciki posmarować rozmąconym jajem, posypać utartym serem.

Blachę posmarować tłuszczem, ułożyć paszteciki, wstawić do ogrzanego do temp. 220 C. piekarnika. Piec ok. 20-30 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota59 20.03.2011 09:32
uwielbiam
mirosława4 19.03.2011 23:04
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak