Paszteciki drożdżowe smażone

Paszteciki drożdżowe smażone

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 szkl.
  • mleko

    1 szkl.
  • masło

    100 g
  • drożdże świeże

    50 g
  • cukier

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżeczka
  • mięso gotowane

    300 g
  • marchew ugotowana

    1 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • pieprz

  • sól

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Paszteciki drożdżowe smażone

Mąkę przesiać do miski.Mleko podgrzać aby było mocno ciepłe,rozprowadzić w nim drożdże z cukrem i sola,wlać do mąki.Dokładnie wyrobić.Wlać stopione masło i dalej wyrabiać,aż ciasto będzie gładkie.Uformować kulę,oprószyć mąką,miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do farszu użyłam mięsa z rosołu (drób i wołowinę).Cebulę obrać,pokroić w kostkę,usmażyć na niewielkiej ilości oleju.Mięso wraz z marchewką zmielić w maszynce,dodać usmażoną cebulkę,doprawić do smaku odrobiną soli i sporą ilością pieprzu.Gdy ciasto 2 razy zwiększy swoją objętość wyłożyć na stolnicę lub blat kuchenny oprószony mąką i rozwałkować na grubość ok 0,5cm.Szklanką wykrawać krążki,nałożyć farsz,zlepić jak pierogi,a następnie uformować wałeczki.Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.Podawać z barszczem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

AGNIESZKA144 25.11.2012 18:40
PYCHA
rosik93 20.11.2012 23:39
super
Poison1988 19.11.2012 14:05
pale lizać!
Anamorphosee 19.11.2012 11:35
zrobię dzisiaj takie paszteciki ;)
-Natka- 19.11.2012 11:33
ale smakowite!
miszelka 19.11.2012 11:28
fajny przepis
Anna169Hosz 19.11.2012 10:59
Bardzo apetyczne.
Aleksandra15 19.11.2012 10:53
Ja robię z takiego samego przepisu, tylko, że piekę je w piekarniku. Usmażenie ich będzie fajną odmianą ;-)
cukiereczek 19.11.2012 10:38
mniam
Patrycja25 19.11.2012 10:23
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat