Paszteciki cioci Marysi

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szklanki
  • margaryna

    25 dkg
  • śmietana kwaśna

    150 ml
  • drożdże

    5 dkg
  • mięso mielone

    1,5 kg
  • jajko

    4 szt
  • bułka namoczona w mleku

    1 szt
  • sól

  • pieprz

  • tymianek

    0,5 łyżeczki
  • oregano

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Paszteciki cioci Marysi foto
Mięso mielone wyrobić dokładnie z 3 jajkami, odciśniętą bułką i przyprawami. Jeśli mięso jest zbyt rzadkie można dodać 1-2 łyżki bułki tartej. Drożdże wymieszać ze śmietaną. Na stolnice wysypać mąkę, lekko posolić, dodać posiekaną margarynę i śmietanę. Szybko wyrobić ciasto i zostawić na około pół godziny by ciasto wyrosło. W zależności od mąki, jeśli ciasto jest zbyt suche można dodać więcej śmietany.
Krok 2 - Paszteciki cioci Marysi foto
Porcje ciasta rozwałkować na grubość około 1 cm. Pokroić w prostokąty około 10 cm x 5 cm
Krok 3 - Paszteciki cioci Marysi foto
Na każdym kawałku nakładać po łyżce mięsnego farszu. Zwinąć ciasto, zlepić dokładnie i ułożyć na blasze. Znów zostawić na około 0,5 godziny by lekko wyrosły.
Krok 4 - Paszteciki cioci Marysi foto
Jajko roztrzepać, posmarować nim każdy z pasztecików. Można posypać kilkoma ziarenkami całego kminku lub mielonym kminkiem. Piec w temp. 160 C przez około 45 minut. Ciasto powinno ładnie zrumienić się z każdej strony.
Krok 5 - Paszteciki cioci Marysi foto
Po upieczeniu paszteciki przykrywamy ściereczką i odstawiamy. Najlepiej smakują następnego dnia. Oczywiście można przygotowywać je w różnych kształtach np. pierożków. Wyśmienicie smakują z barszczem czerwonym. Smacznego!!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
sara1 10.10.2012 21:57
dobre rzeczy ciocia Marysia robi
Pietruszka 18.09.2012 10:13
wyglądają bardzo smacznie
mela25 18.09.2012 10:12
pyszne !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat