Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki a'la szczecińskie z parówką (drożdżowe, smażone)
Wszystko razem wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
(Rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.)
Do rozczynu dodać pozostałe mleko/wodę, mąkę, sól oraz jajka.
Całość wymieszać łyżką, a następnie do wstępnie połączonych składników wlać roztopione i przestudzone masło.
Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć i odstawić do wyrośnięcia - aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (na kształt prostokąta) i podzielić na kilkanaście części tak, aby każdym kawałkiem mogła swobodnie zawinąć się kiełbaska.
(Parówki można też oblepiać ciastem.)
Owinięte kiełbaski odstawić (pod przykryciem) na 10 minut, aby troszkę podrosły.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu - po kilka minut z każdej strony.
Odsączyć na papierowym ręczniku i od razu podawać.
(Paszteciki smakują też na zimno i nadają się do podgrzewania.)