Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Pastitsio, czyli grecka zapiekanka makaronowa, DS XXII, odc. 6

3.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Pastitsio to tradycyjna grecka zapiekanka makaronowa, często nazywana grecką wersją lasagne. To danie jest popularne w Grecji, zwłaszcza podczas rodzinnych spotkań i świątecznych obiadów. Smakuje równie dobrze od razu po przygotowaniu, jak i na drugi dzień!

Składniki:

oliwa
2 łyżki
czosnek
3 ząbki
cebula czerwona
1 sztuka
mielona wołowina
1 kilogram
wino półwytrawne czerwone
200 mililitrów
passata pomidorowa
800 gramów
koncentrat pomidorowy
2 łyżki
cukier
1 szczypta
Liść laurowy suszony Prymat
2 sztuki
Sklep Prymat
Cynamon cały Prymat
2 sztuki
Sklep Prymat
Sól kamienna spożywcza jodowana
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
makaron pastitsio
400 gramów
ser żółty
5 plastrów

Sos beszamelowy do pastitsio:

masło
100 gramów
mąka
100 gramów
mleko
1 litr
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pastitsio, czyli grecka zapiekanka makaronowa, DS XXII, odc. 6

Wszyscy uwielbiamy zapiekanki makaronowe. Ten przepis to danie greckie - pastitsio, czyli zapiekanka z wołowiny mielonej, pomidorów, sosu beszamelowego i makaronu pastitsio. Jeśli nie masz tego rodzaju greckiego makaronu, użyj penne.

Jak zrobić pastitsio?

1

Kroimy czosnek i cebulę i podsmażamy na oliwie na patelni. Dodajemy wołowinę, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy. Następnie dodajemy wino i gotujemy aż większość wina odparuje. Dodajemy liść laurowy Prymat, cukier, passatę i laskę cynamonu Prymat. Dokładnie mieszamy. Zmniejszamy moc płyty i gotujemy przez około 45 min, mieszając od czasu do czasu. Po ugotowaniu studzimy do temperatury pokojowej.

2

Rozpuszczamy masło w rondelku. Dodajemy mąkę i mieszając powoli wlewamy połowę mleka do uzyskania wilgotnej pasty. Następnie mieszając wlewamy resztę mleka – pasta powinna łatwo się rozpuścić, tak aby nie było grudek. Doprawiamy solą a następnie dodajemy gałkę muszkatołową Prymat. Pozostawiamy do ostygnięcia na 5 minut.

3

Makaron układamy w naczyniu do zapiekania. Polewamy sosem mięsnym i wyrównujemy powierzchnię. Następnie polewamy sosem beszamelowym i całość przykrywamy plastrami żółtego sera.

4

Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Więcej przepisów inspirowanych kuchnią grecką znajdziesz w kategorii KUCHNIA GRECKA

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał 3 tygodnie temu
Wszystko zrobione według przepisu, makaron twardy i praktycznie surowy.
Doradca Smaku 3 tygodnie temu
Jakie makaronu Pan używał? Przy penne czas pieczenia może się wydłużyć

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak