Przepis i sposób przygotowania na: Pastitsio, czyli grecka zapiekanka makaronowa, DS XXII, odc. 6
Wszyscy uwielbiamy zapiekanki makaronowe. Ten przepis to danie greckie - pastitsio, czyli zapiekanka z wołowiny mielonej, pomidorów, sosu beszamelowego i makaronu pastitsio. Jeśli nie masz tego rodzaju greckiego makaronu, użyj penne.
Jak zrobić pastitsio?
Kroimy czosnek i cebulę i podsmażamy na oliwie na patelni. Dodajemy wołowinę, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy. Następnie dodajemy wino i gotujemy aż większość wina odparuje. Dodajemy liść laurowy Prymat, cukier, passatę i laskę cynamonu Prymat. Dokładnie mieszamy. Zmniejszamy moc płyty i gotujemy przez około 45 min, mieszając od czasu do czasu. Po ugotowaniu studzimy do temperatury pokojowej.
Rozpuszczamy masło w rondelku. Dodajemy mąkę i mieszając powoli wlewamy połowę mleka do uzyskania wilgotnej pasty. Następnie mieszając wlewamy resztę mleka – pasta powinna łatwo się rozpuścić, tak aby nie było grudek. Doprawiamy solą a następnie dodajemy gałkę muszkatołową Prymat. Pozostawiamy do ostygnięcia na 5 minut.
Makaron układamy w naczyniu do zapiekania. Polewamy sosem mięsnym i wyrównujemy powierzchnię. Następnie polewamy sosem beszamelowym i całość przykrywamy plastrami żółtego sera.
Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.