PASTITSIO

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego

  • mleko 3 szklanki

  • maslo 2 lyzki

  • mąka 4 łyżki

  • 1 kg makaronu

  • 0,5 kg mięsa wołowego

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron ugotować al dente. Mięso wymieszać z oregano, bazylią, solą, pieprzem , przesmażyć na patelni. W naczyniu do zapiekania układać na przemian warstwę makaronu, warstwę mięsa. Posypać oregano i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Zrobić sos beszamelowy: Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę i ciągle mieszając dolewać mleka z drobno startym żółtym serem. Gdy sos będzie jednolity i gęsty, polać nim potrawę i piec jeszcze 20 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 21.08.2017 20:59
pastisio wygląda zupełnie inaczej
anoosia 21.06.2011 00:29
ciekawostka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat