Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasteis de nata

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 szklanki
ciasto francuskie
mąka kukurydziana 3 łyżki
laska wanilii 1/2 sztuki
cukier 1 szklanka
żółtko jajek 6 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Pasteis de nata

Nagrzewamy piekarnik. Foremki do babeczek smarujemy masłem, wykładamy ciastem francuskim, które nakłuwamy widelcem. W garnuszku mieszamy mleko z mąką kukurydzianą, cukrem i wanilią. Mieszamy i gotujemy, aż masa zgęstnieje. Żółtka wlewamy do średniej miseczki i powoli mieszając trzepaczką, dodać pół szklanki z gorącym mlekiem. Taką mieszankę dodajemy z powrotem do reszty gorącego mleka stale mieszając. Gotujemy i mieszamy przez 5 minut, aż do uzyskania budyniu. Usuwamy laskę wanilii, napełniamy foremki masą i pieczemy ok. 30 minut, aż się zarumienią. Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ssylwiaa 04.06.2013 20:45
@Pyza Smaczna: to danie kuchni portugalskiej, jeśli jesteś zainteresowana to poszukaj tłumaczenia.
Róża1 04.06.2013 20:32
na pewno smakowite babeczki:-)
SmacznaPyza 04.06.2013 18:58
a to coś nie ma jakiejś polskiej nazwy ?
Milena87 03.06.2013 14:59
to również zapowiada się smacznie
Renata9 03.06.2013 14:06
smakowite babeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak