Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasta z zielonej soczewicy i pieczonej papryki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

soczewica zielona 100 g
papryka czerwona 1 szt
czosnek 1-2 ząbki
Kmin rzymski mielony Prymat 1-2 łyżeczek
oliwa 1 łyżka
natka pietruszki 2 łyżki
sól, pieprz 1 do smaku
papryka czerwona 2 (płatki)

Przepis i sposób przygotowania na: Pasta z zielonej soczewicy i pieczonej papryki

Kroki postępowania

1
Soczewicę namaczamy przez min 2 godziny i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, ja zostawiłam na noc i rano gotowałam przez 10 min.
Po ugotowaniu wsypujemy na sito, aby pozbyć się wody.
Krok 1 - Pasta z zielonej soczewicy i pieczonej papryki foto
2
W czasie, gdy soczewica się gotuje musimy opiec paprykę. Można w piekarniku lub nad palnikiem, ja wolę nad gazem jest szybciej :)

Opieczoną paprykę musimy zamknąć w pojemniku, lub w woreczku, aby skórka sparowała i łatwo odeszła.

Jak przestygnie obieramy skórkę, obmywamy, wyciągamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę.
Krok 2 - Pasta z zielonej soczewicy i pieczonej papryki foto
3
Ugotowaną soczewicę, obraną paprykę, czosnek, paprykę w płatkach wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę.

Do pasty dokładamy starty w moździerzu kmin rzymski (można zamiast kminu rzymskiego dać przyprawę chili con carne która ma w sobie dużo kminu i papryki) wsypujemy do pasty.

Do pasty wlewamy oliwę z oliwek i resztę przypraw, dokładnie mieszamy i przekładamy do słoiczka.

Pasta musi się przegryźć i schłodzić.

Pastę nakładamy na kanapki i posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki
Krok 3 - Pasta z zielonej soczewicy i pieczonej papryki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dwa pokoje z kuchnią 21.03.2013 09:06
muszę spróbować, jeszcze nie robiłam dań z soczewicą!
MAR3STA 07.03.2013 18:30
bardzo fajna propozycja
Rafał10 07.03.2013 11:49
ślinka cieknie... Przepyszne!
Anna133 07.03.2013 11:34
wow i to do chleba , fascynujace
kasia-gotuje.pl 07.03.2013 10:11
W przepisie w składnikach wkradł się błąd, zamiast 1 szt papryki chili trzeba użyć 1 szt papryki czerwonej. Edytowałam, ale nic się nie zmienia.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak