Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasta z wątróbki z papryką / Dukan

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka 1/2 kg
papryka czerwona 1 mała
Sól ziołowa jodowana Prymat
przyprawa do zup do smaku
papryka czerwona 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pasta z wątróbki z papryką / Dukan

Wątróbki umyć, osączyć, wyciąć błony i żyłki - włożyć do woreczka przeznaczonego do duszenia.
Paprykę przeciąć na połowę, wydrążyć gniazdo nasienne i opłukać - dołożyć do wątróbek.
Posolić i posypać pieprzem.
Woreczek szczelnie zamknąć dołączoną klamerką i włożyć do mikrofalówki.
Dusić 20-25 minut przy mocy 700-750W - wyłączyć i pozostawić do zupełnego ostygnięcia, bez otwierania woreczka.
W czasie duszenia wątróbka oraz papryka puszczą sok.
Paprykę obrać ze skórki, wrzucić do blendera, dodać wątróbki oraz wytworzony wywar - doprawić pieprzem, papryką i płynną przyprawą do zup.
Zmiksować na gładką masę, przełożyć do zamykanego pojemniczka i wstawić do lodówki, żeby pasta nieco stężała.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 19.11.2012 16:55
fajna pasta
Cukiereczek13 19.11.2012 14:29
nie spotkałam się jeszcze z pastą z wątróbki, ale zawsze musi być ten pierwszy raz ;) chętnie spróbuję :)
Habibi 19.11.2012 14:07
Ja bardzo lubię wszelkie pasztetowe i wątrobianki - a taka pasta przygotowana w domu jest zdrowa (nie zawiera konserwantów) i przyprawiona tak, jak nam smakuje :)
Poison1988 19.11.2012 13:53
dla mnie nowość, jeszcze pasty z wątróbki nie robiłam ale wygląda przyjemnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak